Etherische olie

Aromatherapie bij angst en paniekaanvallen

Aromatherapie bij angst en paniekaanvallen

Aromatherapie bij angst en paniekaanvallen

Aromatherapie bij angst en paniekaanvallen. Etherische oliën kunnen je helpen bij angst of paniek. Angst is een natuurlijke emotie. Als angstgevoelens echter chronisch worden, ontstaat er een probleem. Gebruik aromatherapie om de situatie in de hand te houden.

Het moderne leven brengt veel angstgevoelens teweeg maar angst is een natuurlijk verschijnsel dat in veel dagelijkse situaties wordt ervaren. Zo zul je je zorgen maken wanneer je kind later thuiskomt dan je verwacht. Deze emotie verdwijnt normaal gesproken echter zodra hij of zij voor de deur staat.

Verlies van controle

Als je vaak angstig bent en zich voortdurend zorgen maakt, dan kan dat lijden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, allergieën, verstopping, slapeloosheid of huidirritaties. Yoga en Tai Chi, gecombineerd met etherische oliën, kunnen ontspannend werken en verlichting geven.

Naar de dokter

Weliswaar veel mensen maken zich al zorgen bij de gedachte aan een afspraak met een arts. De tandarts roept zelfs pure angst-visioenen op! Deze gevoelens zijn heel natuurlijk. Ze komen voort uit onderliggende zorgen over ons welzijn en het idee dat aan een ander toe te vertrouwen. Druppel het kalmerende onderstaande mengsel voor je lichaam in een geurig bad zodat je tot rust komt voor je doktersafspraak. De effecten houden lang genoeg aan voor een ontspannen gevoel  tijdens de afspraak. Maak het mengsel van tevoren en breng het op je hartslagpunten aan terwijl u naar de afspraak op weg bent.

2 druppels scharlei
2 druppels marjolein
3 druppels roos-geranium
2 druppels benzoë
1 druppel den

Een nieuwe baan

Zo is ook een nieuwe baan een belangrijke verandering in je leven die angst en stress kan veroorzaken. Zo is de reistijd misschien langer, ontmoet je nieuwe mensen en biedt het werk andere uitdagingen. Je nieuwe werkgever verwacht dat je je snel aanpast. Neem s’ochtends een douche met het volgende mengsel;

2 druppels bergamot
3 druppels kamille
3 druppels lavendel
2 druppels frankincense

dat de zenuwen kalmeert. Daardoor voel je je in staat alle nieuwe uitdagingen aan te gaan. Breng ook wat druppels bergamot op je zakdoek aan en adem de geur in als je je gespannen voelt.

Examenangst

Veel mensen worden nerveus van examens. Het idee dat ze je toekomst kunnen bepalen, is reden tot bezorgdheid! Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het rij-examen of een sollicitatiegesprek. Angst komt slecht gelegen op momenten waarop jouw geest helder en je emoties in bedwang moet houden. Maak voor direct gebruik een mengsel dat de emoties kalmeert.

2 druppels jeneverbes
3 druppels citroenmelisse
1 druppel roos
2 druppels cederhout
2 druppels patchoulli

Gebruik tijdens de dagen voor het examen hetzelfde mengsel in een aroma-diffuser of verstuiver.

Familiebezoek

Over het bezoek aan de schoonfamilie wordt vaak een grapje gemaakt. Maar voor veel mensen is het helemaal niet grappig. Als de relatie tussen de familieleden niet goed is, neemt de kans op aanvaringen toe.Je partner en jij kunnen elkaar steunen door elkaar voor het bezoek te masseren. Dit geeft een gevoel van rust en verbondenheid. Het mengsel tegen angst kun je in een aroma-diffuser gebruiken zodat iedereen profiteert van de rustgevende aroma’s

2 druppels bergamot
4 druppels kamille
2 druppels lavendel
2 druppels neroli

Paniekaanvallen zijn heel angstaanjagend en kunnen vaak terugkeren.

Met aromatherapie kun je de klachten voorkomen en verlichten. Paniekaanvallen zijn uitputtend. Je bent versteend van angst, niet in staat te handelen. Je hart bonkt en de adrenaline giert door je bloed. Paniekaanvallen kunnen worden uitgelokt door stress op het werk, examenvrees en emotionele trauma’s.

De angst verminderen

Als je jouw leefwijze enigszins aanpast, kunnen de paniekaanvallen aanzienlijk verminderen; ze kunnen zelfs verdwijnen. Stress vermindert met meditatie-oefeningen, aromatherapeutische baden en voldoende slaap. Gebruik etherische oliën om de nachtrust te bevorderen. Slaapgebrek maar ook onvoldoende rust en te veel cafeïne zijn factoren die paniekaanvallen kunnen opwekken. Zorg daarom voor voldoende rust en drink niet te veel koffie.

Etherische olie-mengsels tegen paniekaanvallen

Paniekaanval voorkomen
3 druppels bergamot
2 druppels scharlei
2 druppels den
2 druppels melisse
1 druppel neroli

Tijdens paniekaanval
1 druppels jeneverbes
4 druppels kamille
2 druppels roos-geranium
2 druppels frankinsence

Nachtrust
2 druppels bergamot
4 druppels kamille
2 druppels roos-geranium
2 druppels frankinsence

Hartkloppingen
2 druppels scharlei
5 druppels lavendel
2 druppels kamille
1 druppel roos
1 druppel neroli
1 druppel ylang ylang

Emotioneel evenwicht
Bergamot, scharlei, jeneverbes, dennen, kamille, geranium, lavendel, melisse, roos, frankinsence, neroli, sandelhout, ylang ylang. Lees ook het blog over depressiviteit en etherische oliën om hier meer evenwicht in te krijgen. Ook het blog aromatherapie voor stressbeheersing en het blog aromatherapie om te ontspannen  kunnen je verder helpen.

Symptomen verlichten

Paniekaanvallen hebben een verlammend effect op het lichaam. Deze ” verlamming ” kun je tegengaan met aromatherapeutische technieken.

 • Doe enkele druppels olie mengsel tegen angst-aanvallen of hartkloppingen in je handpalm en houd deze tegen je maag, vlak onder het borstbeen, tot je kalmeert. Bovendien kun je ook de zonnevlecht masseren. ( deze licht pal onder het middenkraakbeen tussen je ribben)
 • Breng een paniekwerend mengsel aan op je hartslagpunten en voel hoe de zuurstof door je spieren stroomt en angst wegneemt.
 • Gebruik je tijdens je meditaties een specifiek oliemengsel, bijvoorbeeld; Sandelhout met citroen olie, breng deze geur dan ook tijdens paniekaanvallen aan op je hartslagpunten. Gebruik de geur om te kalmeren en terug te keren naar een heldere rust zoals wanneer je mediteert.

Een betere nachtrust

Voldoende slaap is altijd belangrijk, want dit lijdt eerder tot paniekaanvallen en angst.

 • Doe een paar druppels van een nachtrust mengsel ( zie hierboven) op je hoofdkussen, s’avonds voor het slapen gaan.
 • Voorkom paniekaanvallen voor oliën voor een betere nachtrust of tegen paniekaanvallen in een warm bad te doen.
 • Als laatste; Heb je vaak paniekaanvallen, brand beide geuroliën dan regelmatig in een aroma-diffuser in de slaapkamer en woonkamer.
 • Tot slot; Zorg dat je een aroma roller met oliën tegen paniekaanvallen op zak hebt. Breng zodra je angstig voelt, wat olie aan op je hartslag punten. ( achter de oren, polsen, slapen, voorhoofd )

Paniekaanvallen bij een ander

Heb je een vriend(in) of familielid die geregeld aan paniekaanvallen lijdt? Vraag hem/haar dan wat jij kan doen als zich weer een aanval voordoet.

 • Ten eerste; Zorg dat je een aroma-roller bij je hebt tegen paniekaanvallen en/of hartkloppingen. Laad je vrienden(in) of familielid bij een aanval zitten en ruiken aan het mengsel.
 • Ten tweede; Weet je niet zeker  of je vriend(in) of familielid allergische is voor bepaalde etherische oliën, dan kun je hem/haar zekerheidshalve beter alleen lavendelolie inhaleren. Er zijn maar heel weinig mensen allergische voor lavendel; lavendel heeft bovendien het voordeel dat het ook effectief is bij hoofdpijn en verbranding.
 • Ten derde; Wacht tot iemand met een paniekaanval is gaan zitten en weer normaal adem haalt voor je etherische oliën laat inhaleren.
 • Ten vierde; Masseer de nek van je vriend(in), familielid als zich een paniekaanval voordoet. Doe dit zachtjes en behandel één kan van de nek tegelijk.

Lees ook het blog; Aromatherapie voor Stressbeheersing 

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheispunten

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie