Etherische olie

Aromatherapie om te ontspannen

Aromatherapie om te ontspannen

Aromatherapie om te ontspannen

Combineer de juiste etherische oliën met rustgevende aromatherapie voor een ontspannen sfeer, ook na een stressvolle dag.

Voor veel mensen bestaat de eerste kennismaking met aromatherapie uit het gebruik van badolie of geurkaarsen. Maar aromatherapie doet meer dan ontspannen. Het kan helpen stress te voorkomen. Kies de juiste olie om te ontspannen. Gebruik geuren die juiste associaties oproepen. De sfeer die de geur oproept is net zo belangrijk als voor ontspanning als de actieve bestanddelen van de olie. Neem na een vermoeiende dag een uitgebreid bad met rustgevende olie bijvoorbeeld Cederhout, Bergamot, Sandelhout, Lavendel, Dennen, Sinaasappel en kamille.

Om te ontspannen na een ruzie heb je meer baat bij een snelle actie. Sprenkel wat olie op de binnenkant van je polsen of op een zakdoek en inhaleer de geur. Geuren die hiervoor ideaal zijn: een mix van Bergamot en Salie of roos-geranium en Mandarijn olie.

Soms wil je langer genieten van de ontspanning. Dan kun je je kamer hullen in een rustgevende geur. Vul hiervoor een aroma diffuser of aroma verspreider met een ontspannende olie zoals Sandelhout of Cederhout olie.

Wil je de innerlijke rust vinden, gespannen spieren kalmeren of in een romantische stemming komen? Dan bieden ontspannende oliën uitkomst. Voor je ontspannende olie2n uitzoekt, moet je weten op welk vlak je ontspanning zoekt.Geestelijk, lichamelijk of emotioneel? Alleen zo kun je de juist keuze maken. Heb je de meest geschikte oliën uitgezocht, dan kun je ze op verschillende manieren gebruiken om alle lichamelijke of geestelijke spanning te verjagen.

Eigenschappen van ontspannende oliën

Ontspannende oliën vertonen grote overeenkomsten in hun samenstelling ongeacht hun toepassingsmogelijkheden. Oliën met een kalmerende werking bevatten vrijwel allemaal een hoge concentratie, Esters
Esters staan bekend om hun verzachtende en herstellende eigenschappen en zijn bovendien ontstekingswerend.

Aldehyden
Aldehyden zijn zowel kalmerend als slaapverwekkend. Ze werken in op op het centrale zenuwstelsel. Ook hebben ze een ontstekingswerende werking, ze dienen daarom twee doelen.

Ketonen
Veel ontspannende etherische oliën bevatten kalmerende en pijnstillende ketonen.Deze oliën hebben gewoonlijk bloemige of houtige geuren. Dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat bijna niets zo ontspannend en opwekkend is als een mooie geurende bloem op een warme zomerdag.

Met de onderstaande informatie kun je de juiste oliën mengen om lichaam en geest te ontspannen:

Kamille
Kamille brengt evenwicht. De heilzame eigenschappen van deze verwarmende olie geven je lichaam rust na een inspannende dag. Deze olie verdrijft stress, angst en nerveuze spanningen. Kamille in een aromadiffuser heeft een langzamer maar krachtige werking.

Scharlei
Deze olie verkwikt lichaam en geest. De olie verdrijft sufheid en scherpt daardoor je denkvermogen. Ontspant en verbetert je stemming – een onmisbare olie dus bij stress. Ook vermindert scharlei stemmingswisselingen.

Sandelhout
Sandelhout kalmeert en verbetert je stemming. De houtige geur wekt positieve emoties op. Sandelhout brengt een diepe ontspanning teweeg zodat je heerlijk slaapt.

Lavendel
Lavendel kalmeert en verheldert de geest. De olie neemt stress weg en vermindert spanningshoofdpijn. Doe wat lavendelolie op de hartslagpunten( pols, achter de oren, slapen) om spanningen te verjagen en rustig te slapen.

Sinaasappel
Sinaasappel ontspant lichaam en geest. De olie werkt kalmerend en verbetert tegelijkertijd je stemming. Sinaasappel olie heeft een kalmerende werking op je zenuwstelsel. De frisse fruitige geur geeft je weer nieuwe energie.

Roos-Geranium
Roos-geranium olie in een bad of aroma diffuser vermindert angst, spanning en menstruatieklachten.

Kajapoet
Kajapoet is een effectieve massageolie bij stramme gewrichten en zere spieren, maar verdrijft ook andere pijntjes.

Patchoeli
Patchoeli herstelt je emotioneel evenwicht, ontspant je geest en verdrijft negatieve gevoelens.

Eigenschappen van kalmerende oliën

Niemand kan goed presteren als hij nerveus of angstig is. Met kalmerende oliën kun je deze negatieve gevoelens op een natuurlijke manier laten verdwijnen. Etherische oliën lenen zich bij uitstek voor het verdrijven van angst,  paniek en stress. Met name de bloemige en houtige oliën hebben een kalmerende en pijnstillende eigenschappen die spanningen en angsten snel verminderen. Kalmerende oliën zorgen ervoor dat je lichaam zich kan ontspannen. Dit is van groot belang, aangezien het lichaam bij stress verkrampt en de spieren zich aanspannen. Bij spanning ben je gebaat bij snelle verlichting. Doe kalmerende ( geur-) oliën in een verstuiver of aroma diffuser of druppel ze op een zakdoek. Sommige kalmerende oliën verhogen bovendien je weerstand, waardoor je lichaam beter bestand is tegen de gevolgen van langaanhoudende stress.

Er zijn veel kalmerende oliën met verschillende heilzame eigenschappen. De meest gebruikte zijn;

Pijnstillende oliën
Deze verdunde oliën werken goed tegen paniekaanvallen met lichamelijke symptomen, zoals pijn op de borst of migraine. Ze werken het best op de hartslagpunten of als massageolie. Tot deze oliën behoren:

 • kajapoet
 • Kamille
 • Eucalyptus
 • Gember
 • Jasmijn
 • Lavendel
 • Citroengras
 • Marjolein
 • Nootmuskaat
 • Pepermunt
 • Rozemarijn

Krampwerende oliën
Deze oliën verdrijven spierkrampen veroorzaakt door stress. Ze zijn vooral geschikt voor verstuivers en aromadiffusers. Tot deze oliën behoren;

Ontspannende geuroliën;

 • Jasmijn
 • Jeneverbes
 • Lavendel
 • Melisse
 • Roos

In een aroma diffuser kalmeert het zenuwstelsel.

Ontspanningstechnieken

Intensiveer een massage door een rustgevende olie te gebruiken. Probeer vast te stellen tegen welke soort spanning je de massage wilt gebruiken.

Stressbestrijder                                                                            
Voor een basis stressbestrijder meng je:

 • 2 druppels salie
 • 3 druppels lavendel
 • 2 druppels rozen olie
 • 30 ml druivenpitolie

Gespannenheid
Tegen nervositeit, meng 2-3 druppels ontspanningsolie met 30 ml druivenpitolie. Bij buikkrampen of menstruatiepijn gebruikt je een spier-ontspannende olie, zoals anijs of lavendel olie.

Paniekaanval
Maak een rustgevend parfum en breng dit aan op de hartslagpunten (polsen, slapen, hals, binnenkant elleboog);

50 ml druivenpit olie
5 druppels Frankincense
5 druppels lavendel olie
3 druppels Jasmijn olie

Op de polsen
Soms komt een uitgebreide massage niet uit. Druppel dan wat olie op de binnenkant van je polsen. Een gezichtsmassage met ontspannende olie helpt tegen hoofdpijn.

Soms wil je langer genieten van ontspanning. Dan kun je de kamer hullen met een ontspannende geur. Vul daarom een aroma diffuser of aroma lampje met een ontspannende olie, bijvoorbeeld; Jasmijn, Lavendel, Roos , Salie of May Chang ( litsea). Meng 2 druppels Salie olie met 3 druppels lavendel en leng aan met water naar de hoeveelheid dat er in de aromadiffuser past.

In een kinderkamer is een elektrische verdamper veiliger. Bijvoorbeeld de plug-in aromadiffuser . Of gebruik een verstuiver met een mengsel van sinaasappelolie met cederhout en spray dit op het beddengoed en/of pyjama voor een heerlijke nachtrust. Lees hier meer over in het blog ALLES OVER ETHERISCHE OLIËN EN KINDEREN

Lees ook het blog over depressiviteit en etherische oliën om hier meer evenwicht in te krijgen. Ook het blog aromatherapie voor stressbeheersing kunnen je verder helpen.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Met handige hersluitbare kindveilige dop.

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheidspunten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie