Etherische olie

Opwekkende etherische olie

opwekkende etherische olie

Opwekkende etherische olie

Heb je energie nodig, verwik je lichaam en geest met opwekkende essentiële olie. Veel etherische oliën hebben een stimulerende werking; ze geven je lichaam weer nieuwe energie als je je moe en futloos voelt. Ze werken in op het centrale zenuwstelsel en verbeteren de lichaamsfuncties en je stemming. Bovendien hebben ze een geneeskrachtige werking.

Opgewekt en helder

Uit onderzoek is gebleken dat opwekkende etherische olie gebruiken zoals zwarte peper, koriander en rozemarijn de productie van bètagolven in de hersenen stimuleren, waardoor je alert wordt en meer energie krijgt. Citrusoliën zijn activerend, evenals kruidige oliën als kaneel. Oliën worden makkelijk door het lichaam opgenomen, zowel door inademing als door de poriën en werken daardoor vlug. Enkele druppels op een zakdoek of in een aroma diffuser hebben snel een verkwikkend effect.

Lees ook het blog aromatherapie voor een beter humeur en lees de vele tips en tricks.

Eigenschappen van verkwikkende oliën

Er zijn veel verkwikkende oliën zodat je tal van klachten op een natuurlijke wijze kunt behandelen. Grapefruit en limoenolie verdrijven sombere en verdrietige gevoelens.

Adrenaline stoot

Adrenaline opwekkende oliën zoals bijvoorbeeld basilicum, roos-geranium, dennen en rozemarijn activeren de bijnierschors en geven je energie. Doe de geuroliën in een Aroma diffuser of verstuiver, druppel ze op een zakdoek of ruik rechtstreeks aan het flesje.

Betere bloedsomloop

Oliën als kruidnagel, engelwortel, venkel,  gember, zwarte peper, kardemom, en eucalyptus stimuleren de bloedsomloop en verhogen je gevoel van welzijn. Gebruik deze oliën bij massages om spanningen te verdrijven en energie te krijgen.

Antidepressiva

Oliën als bergamot, anjer, cederhout, kaneel, scharlei, grapefruit, jasmijn en limoen verbeteren je stemming. Deze oliën werken het best in een Aroma diffuser of verstuiver.

Verkwikkende mengsel

Hoofdpijn

Maak een koud kompres in de nek van;
6 druppels lavendel
3 druppels rozemarijn
1 druppel pepermunt

Futloosheid

Vul een Aroma verstuiver met;
6 druppels sinaasappel
2 druppels limoen
2 druppels dennen
50 ml water

Stress

In een Aroma diffuser doet je;
3 druppels engelwortel
2 druppels zwarte peper
10 druppels cederhout
5 druppels roos-geranium

Zwarte peper

Zwarte peper is een verwarmende olie die de bloedsomloop, spijsvertering en het zenuwstelsel stimuleert.

Kardemon

Kardemon olie verdrijft geestelijke vermoeidheid en maakt je hoofd helder. De olie vermindert nervositeit en spijsverteringsklachten.

Kaneel

Kaneel heeft een kruidige geur die je stemming verbetert en stress en somberheid verdrijft. De olie is goed te mengen met lemongrass  ( citroengras )en sandelhout olie.

Venkel  

Venkelolie heeft een ontsmettende werking, maar bevordert ook de bloedsomloop verbetert je stemming en verkwikt lichaam en geest, verhoogd de weerstand.

Roos-geranium

Roos-geranium maakt je hoofd helder, verbetert je stemming en verkwikt lichaam en geest. Ook vermindert Roos-geranium overmatig zweten. ( zeker met salie olie). Het is een uitstekende olie om angst te verminderen.

Gember

Gember is ontsmetten. De olie is stimulerend en verwarmend en vermindert spanningen en nerveuze uitputting.

Grapefruit

Grapefruit geeft vermoeide spieren energie en verdrijft uitputting en somberheid. Tevens verdrijft ie hoofdpijn, vermoeidheid en een jet-lag. De geur is de lichtste onder de citrusoliën, helder, fris en iets bitter zoet. De olie is goed met mengen met palmarosa en roos-geranium.

Limoen

Limoen is verfrissend en verkoelend. Limoenolie activeert de geest en verjaagt stress. Limoen olie blijft niet hangen en is daarom goed te mengen met lemongrass, rozemarijn en sinaasappel. Tevens is limoen, net als citroen,  een sterke stimulans voor het immuunsysteem. De olie is zeer geschikt bij apathie en depressie.

Sinaasappel

Sinaasappel werkt verfrissend en stimulerend op de geest. Ook verdrijft het angst en stress. Een hele goede antidepressivum. Net als alle andere citrusoliën is sinaasappel olie uitstekend te mengen in een Aroma diffuser met o.a. lavendel, kaneel en dennen.

Pepermunt

Pepermunt werkt verkoelend, en scherpt de geest., Vermindert stress geestelijke uitputting en stimuleert de spijsvertering. De olie is goed mengbaar met o.a. cederhout, citroen, dennen, eucalyptus, lavendel, rozemarijn, sinaasappel en tea tree.

Dennen

Dennen ( pijnboom) heeft een verkwikkend effect. Den olie activeert de geest, het immuunsysteem en de bloedsomloop. Den is goed te combineren met houtoliën, citroen, en salie of lavendel. Ook doodt dennen olie alle ziektekiemen in de lucht en is daarom uitstekend te gebruiken in een ziekenkamer.

Rozemarijn

Rozemarijn heeft een opwekkende werking op de geest. Tevens verhoogt het de weerstand en verdrijft hoofdpijn net als grapefruit. Door de kruidige frisse geur heeft het een stimulerende werking op de concentratie. De olie is goed te mengen met andere stimulerende oliën bijvoorbeeld; basilicum, laurier, pepermunt, dennen maar ook zeker met één van de citrusoliën;  citroen of lemongrass.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheispunten

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

 

 

Geef een reactie