Etherische olie

AROMATHERAPIE VOOR STRESSBEHEERSING

Aromatherapie voor stressbeheersing

AROMATHERAPIE VOOR STRESSBEHEERSING

Stress wordt wel een moderne welvaartsziekte genoemd. Stress kan echter wel behandeld worden met traditionele aromatherapie.

Stress treed op als je natuurlijke evenwicht verstoord wordt en een onbalans tussen lichaam, geest en emoties ontstaat. Oorzaken zijn bijvoorbeeld emotionele trauma’s , ziekten en het stellen van te hoge eisen aan lichaam en geest. Behandel symptomen in een vroeg stadium. Langdurige stress kan bijvoorbeeld leiden tot een verzwakking van het immuun systeem en maakt je ontvankelijk voor ziekten.

Aromatherapie voor stressbeheersing

Stressbeheersing is voor de moderne aromatherapie een belangrijk werkgebied. Aromatherapie is ontspannend en evenwichtsherstellende. Behandel stress door etherische oliën te gebruiken in bad, in een verstuiver of bij massage. Je kunt ook een balsem of een parfum op je hartslagpunten aanbrengen.

Afrekenen met emotionele stress

Door emotionele stress kun je uit balans raken en overgevoelig worden. Vaak is het moeilijk om mensen of situaties te vermijden die stress veroorzaken. Aromatherapie voor stressbeheersing betekend ook een ontspannend warm bad en rekent af met stress en is goed om zowel fysiek als emotioneel tot rust te komen. Geniet dubbel door kaarsen te gebruiken in plaats van gewone verlichting. Probeer je sociale activiteiten en verplichtingen in te dammen om meer ruimte voor jezelf te creëren. Gebruik een aroma-lampje of een verstuiver om je huis te vullen met je favoriete antistress-geur.

Afrekenen met mentale stress

Geestelijke stress is vaak het resultaat van een te hoge werkdruk of het worstelen met probleemsituaties. Het kan tijd nodig hebben om op te bouwen, maar daarna slaat stress plotseling toe. Als je regelmatig geur-mengsels gebruikt in een aromadiffuser of verstuiver kan dit geestelijke stress verlichten. Om stress te lijf te gaan en heerlijk te ontspannen, is het aan te raden om dagelijks je favoriete mengsel te gebruiken. Leg een voorraad van je favoriete mengsel aan zodat je altijd wat bij de hand hebt. Doe enkele druppels van het mengsel op je hoofdkussen om ook tijdens het rusten geestelijke stress te verdrijven.

Afrekenen met fysieke stress

Een van de meest voorkomende problemen van stress is dat je geneigd bent om het in je lichaam op te slaan. Zo ontstaan bijvoorbeeld spanningsknopen in nek of schouder. Ook migraine als gevolg van stress kan erg afmattend zijn. Massage is de ideale manier om fysieke stress te verdrijven en weer tot rust te komen. Speel tijdens de massage rustige muziek af om je volledig te ontspannen. Een massage helpt je om je lichaam te ontspannen en fysieke stress los te laten. Een goede massage is bovendien een prettige ervaring. Ook is de werking van een spijkermatje een uitkomst om eens goed te ontspannen. Lees hier meer over in het blog !

Aromatherapie voor stressbeheersing om trauma,s te boven te komen

Als je met een shock of trauma te maken krijgt, gaat dit vaak gepaard met stress. Dit type stress bouwt zich niet langzaam op, zoals andere typen, maar je wordt er plotseling door overweldigd. In een dergelijk geval is het belangrijk dat je jouw oliemengsel bij de hand hebt zodat je het kunt gebruiken zodra je daar behoefte aan hebt. Om deze reden is het verstandig om altijd een flesje met balsem, parfum of massage-mengsel bij je te dragen. Dit kan bijvoorbeeld heel handig in een aromaroller ( in je tas) of een aroma-hanger om je hals. Je kunt het mengsel dan aanbrengen op de hartslagpunten ( polsen, voorhoofd, onder de neus, slapen, achter de oren ) om de stress te verdrijven en weer normaal te kunnen functioneren.

Aromatherapie voor stressbeheersing en oliën mengen die stress verlichten

Bij emotionele stress

3 druppels bergamot
3 druppels dennen
2 druppels kamille
2 druppels sinaasappel
35 ml basis olie

Bij fysieke stress

3 druppels citroen
3 druppels lavendel
2 druppels marjolein
2 druppels litsea
35 ml basis olie

Bij mentale stress

2 druppels pepermunt
3 druppels roos-geranium
3 druppels rozemarijn
2 druppels vetiver
35 ml basis olie

Bij trauma of shock

4 druppels scharlei
2 druppels roos
2 druppels jasmijn

Voor meer informatie en of oplossingen lees ook het blog; Aromatherapie bij paniek en angstaanvallen

Lees daarom ook het uitgebreide blog over , depressiviteit en etherische oliën om hier meer evenwicht in te krijgen en het blog aromatherapie om te ontspannen  kunnen je verder helpen.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheispunten

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie