Etherische olie

Alles over etherische mandarijn olie in één blog!

mandarijn boom

Alles over etherische mandarijn olie in één blog!

Een blog volledig over de etherische mandarijn olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is etherische mandarijn olie?
Etherische mandarijn olie wordt gewonnen uit de schillen van de mandarijnen. Hoe? Door middel van koude persing van de schillen! Afhankelijk van het soort mandarijn en de kwaliteit is 120 kilo schillen nodig voor 1 kilo mandarijnolie (olie tot plant verhouding: 0,8%).

Hoe ruikt mandarijn olie?
Mandarijn olie ruikt uiteraard naar de mandarijn zelf. De karakteristieken geuren zijn; fruitig en heeft een tere pittige zoete citrusgeur. De geur van de rode mandarijn is zoeter en ronder dan die van de groene mandarijn. De kleur van de olie is geel tot oranje en bij de rode mandarijn donker rood tot groen. Ga je mandarijn olie gebruiken? Let op. Hij heeft een vrij sterke ‘geur’, je hebt dus minder essentiële druppels nodig in verhouding tot andere etherische oliën.

Wat zijn de actieve bestanddelen van mandarijn olie?
Monoterpenen: Het monoterpeen limoneen geeft een mandarijn zijn stimulerende, antiseptische eigenschappen. Door de hoge concentratie monoterpenen oxideert de olie snel. Gebruik mandarijn-olie daarom binnen 6 maanden.
Aldehyden: Mandarijn bevat citral en citronellal.
Alcoholen: De alcohol geraniol geeft de olie zijn verkwikkende werking.

Etherische olie mandarijn eigenschappen:
• Antibacterieel (bacterie-, schimmel-dodend)
• Ontkrampend, pijnstillend
• Veelzijdig en makkelijk te combineren (bijv. met dennen, lavendel, cederhout, sandelhout, citroen, lemon-eucalyptus )
• Sterk kalmerend
• Zacht voor kinderen
* Opmonterend
* Angst verminderend
* Vermindert misselijkheid

5 voordelen van mandarijn etherische olie:
1. Vermindert angst en stress
2. Verstevigd de huid en gaat overmatig talgafscheiding tegen
3. Verbeterd spijsvertering
4. Zacht voor kinderen en werkt tegen bedplassen
5. Vermindert littekens en striae en cellulitis in combinatie met lavendel en neroli

Waar wordt mandarijnolie het meest voor gebruikt?
Mandarijnolie wordt veruit het meest ingezet bij kinderen omdat het een milde olie is en kinderen dol zijn op de geur. Daarnaast kalmeert het een drukke peuter door de olie te verdampen in een aroma diffuser of door een massage te geven.

Etherische mandarijn olie kopen

Hoe mandarijn etherische olie te gebruiken?

Tegen een vette huid: Maak een mengsel van 4 druppels mandarijn, 4 druppels dennen, 3 druppels jeneverbesolie met 30 ml Jojoba olie. Mandarijn en jeneverbes verstevigen de huid en de dennen reguleert de talgproductie.
Bij angst en stress: met een inhaler, aroma hanger of aroma diffuser.
Ontspannen douchen: Maak een verkwikkende douche gel van 4 druppels mandarijn, 2 druppels bergamot, 2 druppels pepermunt olie en 20 ml douchegel
Tegen winderigheid: helpt een buikmassage met 5 druppels mandarijn olie , 4 druppels nootmuskaatolie en 2 druppels pepermunt olie verdund met 25 ml basis olie
Beter slapen: neem een bad met 5 druppels mandarijn olie en 5 druppels lavendel olie
Stimuleer positieve gedachten: 6 druppels mandarijn, 2 druppels tijmolie en 3 druppels hysop olie per 100 ml water in diffuser.
Bij kinderen met verstopping: Geef een buikmassage met 5 druppels mandarijn, 5 druppels roos-geranium olie en 15 ml zoet amandel olie
Hyperactiviteit bij een peuter:Kalmeer een drukke peuter voor het slapen gaan met een warm bad met 3 druppels mandarijn olie en 3 druppels lavendel olie.
Desinfecteer de kamer van een zieke: Doe 5 druppels mandarijn , 5 druppels cederhout olie in een aromabrander
Bij zwangerschapsmisselijkheid: Buikmassage met 5 druppels mandarijn olie, 3 druppels pepermunt olie


Bij welk chakra past mandarijn olie?
Mandarijn olie stimuleert het derde chakra,  zonnevlecht chakra genoemd. Deze chakra wordt geassocieerd met het element vuur en de chakra kleur is geel. De zonnevlecht chakra vind je rond de navel. Dit chakra zorgt voor zelfwaarde en zelfvertrouwen, maar ook in zelfcontrole. Wanneer dit chakra in balans is ben je zelfverzekerd, ondernemend en doelbewust. Je kunt onafhankelijk en assertief zijn. Je accepteert jezelf en staat achter je beslissingen. Wanneer dit chakra niet in balans is kun je erg onzeker worden en bang zijn voor verandering. Je spreekt negatief over jezelf en bent makkelijk te beïnvloeden. Ook kan je juist fel worden naar anderen en last hebben van stemmingswisselingen. Fysiek kan je last krijgen van spijsverteringsproblemen. Mandarijn olie heeft dus een positief effect op je spiritualiteit.

Wat is de spirituele betekenis van mandarijn?
De mandarijnboom is benoemt naar de Mandarijnen die vroeger in China heersten. Het fruit werd aan hun hof aangeboden als blijk van eer. Tegenwoordig worden mandarijnen gekweekt in het Middellandse zeegebied. Ook speelt mandarijn een grote rol bij de viering van het Chinese nieuwjaar en staat voor geluk. Toen de mandarijn zijn intrede deed in Europa, werd hij al snel geassocieerd met kerstmis. Met wat mandarijn olie in een aroma diffuser creëer je een kerstsfeer in huis. Mandarijn staat ook symbool voor de zon, voor blijdschap en voor het kind in ons.


Is mandarijnolie gevaarlijk?
Enkel bij inwendig gebruik. Mandarijn olie is compleet veilig voor zowel in een aroma diffuser als uitwendig gebruik. Verouderde ( geoxideerde ) mandarijn olie verhoogt de kans op overgevoeligheid en irritatie. Daarom is het aan te bevelen de mandarijn olie in de koelkast te bewaren. Gebruik geen verouderde ( geoxideerde )mandarijn olie op de huid. Bij baby’s en kleine kinderen niet meer dan 0,5 % in een huidolie gebruiken. Heb je een gevoelige huid? Dan adviseren we je voor de zekerheid lavendelolie te mengen met jojoba olie. Zo heb je er tevens langer plezier van. Krijg je onverhoopt toch last van hoofdpijn of een rode huid? Gebruik dan volgende keer een lagere dosering.

Etherische mandarijn olie kopen

Verschillen en overeenkomsten tussen lavendelolie en mandarijn olie.
Het verschil tussen mandarijn olie en lavendel olie is dat mandarijn olie een citrus olie is. Mandarijn olie is beter voor de spijsvertering.
De overeenkomsten: Ze zijn allebei rustgevend en ontspannend en werken allebei positief op littekens.

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar mandarijn olie van:

stichting aroma therapie of mandarijnoliewiki

Geef een reactie