Etherische olie

Aromatherapie op vakantie

Aruba

Aromatherapie op vakantie

Ga goed voorbereid op vakantie en neem een vakantiekit met etherische oliën mee voor aromatherapie.Je gaat op vakantie en wil weten welke etherische oliën je het best kunt meenemen? Uit ervaring weet je wellicht welke problemen zich op reis kunnen voordoen. Heb je op vakantie vaak last van je maag vanwege verandering van voedsel, neem dan pepermunt olie of gemberolie mee. Beide oliën zijn ook werkzaam tegen reisziekte. Eén van de twee hoort zeker in je koffer thuis.

Veelzijdige vakantie oliën

Vallen insecten je altijd lastig? Lemon-eucalyptus olie ( citronella) beschermt je tegen insectenbeten. Maar ook de citroengras olie kan helpend zijn. Lavendel olie is een zeer veelzijdige olie, effectief tegen hoofdpijn en zonnebrand ( zowel daarvoor als erna ). Bovendien houd ook lavendel olie de insecten op afstand. Tea tree olie heeft een sterke antiseptische werking en is geschikt voor de behandeling van kleine wondjes, insectenbeten en zonnebrand. Kamille olie kalmeert en is goed tegen een jetlag en slaapproblemen.

Tegen vakantiekwaaltjes

De lokale gerechten op je vakantieadres kunnen smakelijk zijn, maar soms ook erg zwaar op de maag liggen. Maagpijn verdrijf je met een kompres gedrenkt in warm water met 5druppels pepermuntolie. Leg het kompres minstens 30 minuten op je maag. Een zachte ronddraaiende buikmassage ( met de klok mee )met het volgende mengsel is werkzaam tegen diaree; 4 druppels pepermuntolie en 20 ml amandelolie.

Maak het je gemakkelijk op vakantie

Eenmaal op de plek van bestemming wil je je graag snel thuisvoelen. Geef je vakantiewoning, appartement of hotelkamer een frisse geur met een verstuiver gevuld met:

Oppepper

Je bent snel over je jetlag of vermoeidheid heen als je deze mix verdampt/verstuift. Voeg de volgende oliën toe aan een aromaverstuiver of aromadiffuser ( bijvoorbeeld met usb stick ) aangevuld met water.

En mocht je het veel te warm krijgen en wil je even afkoelen; maak dan een aroma roller met pepermuntolie en smeer dit op je polsen, binnenkant elleboog, achter je oren en in je hals.

Vliegangst

Je kent het vast wel, je wilt graag op vakantie maar het vliegen zie je als een noodzakelijk kwaad. Je kunt jezelf wat rustiger krijgen door een aromahanger of kruikje ( halsketting) te vullen met een paar druppeltjes bergamot olie.

Insectenverjager

Vallen insecten je vaak lastig? Steek dan een paar citronella kaarsjes aan. Je kunt ze binnen en buiten neerzetten. Neem ze ook mee als je gaat picknicken! Je kunt bovendien het volgende mengsel aanbrengen op je huid;

Ben je toch gestoken door een mug of ander insect? Maak dan een een heerlijke verkoelende gel van Aloea Vera gel en voeg daar een paar druppels pepermunt olie aan toe. Wil je een verkoelende en verfrissing voor je gezicht? Meng de pepermuntolie dan met  jojoba olie, dat is een zachte olie die niet brand op de huid.

Veilig in de zon

Een dag in de volle zon is een zware aanslag op je huid. Bescherm jezelf tegen zonnebrand door de schaduw op te zoeken of luchtige kleding aan te trekken als de zon op zijn hoogst staat. Breng geregeld zonnebrandcrème aan op de huid die je aan de zon blootstelt. Je kunt je eigen zonnebrandcrème maken met on-geparfumeerde huidcrème en etherische oliën.

Zonnebrandcrème

Vermeng de volgende ingrediënten, voor een licht beschermende, verzachtende zonnebrandcrème die bovendien insecten wegjaagt.

  • 50 ml on-geparfumeerde vochtinbrengende crème ( bijv. cacaoboter of smeerwortel crème )
  • 2 druppels lemon-eucalyptus olie ( citronella)
  • 1 druppel lavendel olie
  • 5 ml tarwekiem olie ( deze beschermt de huid tegen zonlicht )

( dit recept is niet geschikt voor mensen met een tarweallergie en/of gevoelige huid )

Aftersun

Als je huid verbrand aanvoelt, neem dan een verkoelend(e) bad of douche. Vervolgens breng je enkele druppels  lavendelolie of rozemarijnolie aan op een kompres waarmee je de pijnlijke plekken voorzichtig dept.

Lichtgevoeligheid

Sommige etherische oliën roepen vervelende huidreacties op onder invloed van licht. Ze kunnen donkere pigmentvlekken of zonnebrand veroorzaken. O.a. citrusoliën hebben deze bijwerking. Gebruik daarom in bad of bij een massage geen etherische olie gewonnen uit Bergamot, Grapefruit, citroen, mandarijn of sinaasappel als je wilt gaan zonnen.

Stel een aromatherapie-kit samen.

Als je je koffer pakt om op vakantie te gaan, vergeet dan niet je aromatherapie kit niet. Neem wat kleine flesje mee om te mengen, een basis olie bijvoorbeeld amandel olie, jojoba olie en een kompres tegen zonnebrand en hoofdpijn en citronella kaarsjes om de insecten te verjagen.

Onmisbare oliën

De volgende oliën horen thuis in je aromatherapie kit;

Antiseptisch;

Insectenwerend;

Reisziekte;

Jetlag;

  • Kamille
  • Grapefruit

Zonnebrand;

Hoofdpijn;

Spijsverteringsproblemen;

Geef een reactie