Etherische olie

Alles over basis oliën in één blog!

Alles over Basis olie in één blog!

Alles over basis oliën in één blog!

Een blog volledig over de basis oliën? Jazeker! Een basis olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is basis olie?

Basis oliën kunnen gewonnen worden uit vruchten, bloemen, kruiden maar ook uit andere plantaardige producten zoals amandelen, jojoba zaden en tarwekiemen. Olie uit vruchten zijn in de regel veilig voor ieder huidtype, maar met oliën gemaakt van noten en zaden moet je voorzichtig zijn. Sommige mensen zijn er allergisch voor en kunnen er even hevig op reageren als op het eten van deze producten.

Ben je niet allergisch voor deze basisoliën, dan kun je profiteren van hun voordelen. Lichtgele zoete amandelolie met zijn notige geur is een veelzijdige basisolie voor aromatherapeutische mengsels, met name massagemengsels. Tarwekiem olie voedt en herstelt de huid. Deze olie is zeer geschikt voor gezichtsbehandeling en voor geneeskrachtige mengsels.

Welke olie als draagolie?

Amandelolie als basis

Zoete amandelolie verzacht en voedt de droge, gevoelige en geïrriteerde huid. Amandel olie bevat meer actieve bestanddelen dan vruchtenolie. Amandelolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde en meervoudige onverzadigde vetzuren (vooral oliezuur en linolzuur); deze bevorderen huid en haargroei. Amandelolie bevat vitamine A, B, B2, B5 en E.
Mengsel voor je gezicht; Gebruik de verstevigende en hydraterende mengsels s’avonds voor een zachte huid

Vette huid
7 druppels cipres olie
3 druppels jeneverbes olie
30 ml amandel olie
5 ml tarwekiem olie

Rijpe huid
3 druppels rozenolie
2 druppels sandelhout olie
15 ml abrikozenolie
5 ml tarwekiem olie

Droge huid
Met het volgende mengsel hydrateert je de huid
2 druppels mimosaolie
2 druppels neroli-olie
30 ml jojobaolie
5 ml tarwekiem olie

Amandel olie op vakantie

Al eeuwen geleden ontdekte men dat amandel olie de huid goed kan beschermen tegen teveel zon. Daarom is het heel geschikt als basisolie op vakantie. Ben je verbrand? Meng dan de volgende ingrediënten tot een mengsel en breng aan op de verbrande huid.
45 ml jojoba olie
5 ml amandel olie
3 druppels lavendel olie
4 druppels roos-geranium olie
2 druppels kamille olie ( deze hebben verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Amandelolie voor massage

Gebruik amandelolie voor massages en een mengsel met jojoba olie of perzikpit olie voor het gezicht. Amandelolie is een massage olie die niet kleeft of snel in de huid trekt.

Voorkom zwangerschapsstriemen met een dagelijkse borst en buikmassage van:

Tarwekiem olie als basis

Tarwekiem olie bevat meer actieve bestanddelen dan vruchtenolie. Tarwekiemolie bevat 25% eiwitten en is zeer verrijkend. Daarnaast bevat tarwekiemolie vochtinbrengende verzadigde en onverzadigde vetzuren. Tarwekiemolie zit vol vitamine E. Deze vernietigd vrije radicalen, wat de celdeling bevordert. Tarwekiem olie is ideaal als basis voor een gezichtsolie. Deze olie verbetert de droge een rijpe huid en is werkzaam tegen eczeem en psoriasis. Tarwekiem olie versnelt weefselherstel en is zeer effectief bij kleine wondjes en lichte zonnebrand. Regelmatig gebruik voorkomt de vorming van littekenweefsel, bijvoorbeeld bij acné of na een operatie.

Eerste hulp kleine wondjes en kneuzingen

Neem het onderstaande mengsel mee op vakantie. Tarwekiemolie ondersteunt de werking van herstellende lavendel en ontstekingswerkende tea tree.

Littekens voorkomen van bijvoorbeeld acne. Patchoeli-olie en tarwekiem olie bevorderen het herstel van de huid.

  • 8 druppels patchoeli-olie
  • 40 ml amandelolie
  • 10 ml tarwekiem olie

Last van eczeem? Behandel deze dan met dit verzachtende mengsel:

Er zijn verschillende soorten basis oliën die je kunt gebruiken voor etherische oliën.

Basis olie op fruitbasis

Basisoliën die aan fruit, zoals druiven en perziken, onttrokken zijn, vormen de meest veelzijdige oliën voor zelfgemaakte aromatherapie massageoliën:

Oliën op fruitbasis
• Abrikoos

• Avocado

• Druivenpit

• Perzik

Veel basisoliën voor aromatherapie-mengsels worden onttrokken aan fruit. In tegenstelling tot noten en graanoliën, veroorzaken oliën op fruitbasis nauwelijks allergische reacties. Daarom zijn ze geschikt voor ieder huidtype en worden ze veelvuldig gebruikt voor massages.

Een massage mengsel kan voor meer dan 95%  uit een basis olie bestaan. Kies daarom de juiste olie! De meest gangbare oliën op fruitbasis, en niet onttrokken aan niet-citrusvruchten, zijn avocado, abrikoos druivenpit en perzik. Deze zijn allemaal goed voor de huid.

Abrikoos

Abrikozen produceren een grote hoeveelheid niet-vette, lichtgekleurde olie. De basis olie is rijk aan essentiële vetzuren en wordt makkelijk opgenomen door de huid. Abrikoos is ideaal voor gezichtsmassage voor alle huidtypen.

Avocado

Avocado geeft een rijke stroperige olie vol vitaminen en mineralen. Hij verzacht de droge en rijpe huid. De antibiotische bestanddelen helpen tegen huidproblemen. Deze olie wordt snel door de huid opgenomen en moet daarom vermengd worden met een lichtere basisolie zoals zoete amandel olie.

Druivenpit

Druivenpit olie is een zachte reuk en kleurloze olie die direct wordt opgenomen door de huid. Hij laat een satijnachtig laagje achter dat niet vettig aanvoelt. Druivenpit olie voedt en bevochtigt de huid. Deze olie is geschikt voor de jonge vette huid. Hij wordt vaak in schoonheidsproducten gebruikt vanwege de verstevigende bestanddelen.

Perzik

Perzik olie  heeft een fijne structuur en een zoete geur. Hij is geschikt voor elk huidtype, omdat hij geen allergische reacties veroorzaakt. Perzik olie is rijk aan vitamine E die het verouderingsproces tegen gaat en de elasticiteit en soepelheid van de huid bevorderen.

Actieve ingrediënten van oliën op fruitbasis

Oliën op fruitbasis zitten boordevol vitamineren A, B, C en E. Deze ingrediënten voeden de huid.

Vitamine E is een krachtige antioxidant en repareert beschadigd bindweefsel dat de huid stevig houdt. Vitamine E zorgt voor een frisse huid door het verouderingsproces te vertragen.

Lipiden zijn natuurlijke vetten met een vochtinbrengende eigenschap.

Linolzuur dat vooral in druivenpit olie zit, versterkt de membranen en verzacht de droge huid.

Als je een massageolie wilt mengen voeg dan maximaal 5 druppels etherische olie toe aan 10 ml basisolie.

Oliën uit bloemen en kruiden

Basisoliën die worden gewonnen uit bloemen en kruiden lenen zich goed voor huidverzorging, omdat ze de etherische oliën aanvullen. Oliën die worden gewonnen uit bloemen en kruiden zoals sint-janskruid en borage worden vaak als basisolie gebruikt. Ze bevatten veel essentiële vetzuren en vitaminen en zijn daarom zeer geschikt als massageolie. Ook kun je ze gebruiken als basis voor een massagemengsel van etherische oliën.Bloemen en kruiden oliën verhelpen hardnekkige huidproblemen als acne en eczeem maar verminderen ook kneuzingen, zwellingen en brandwonden. Bovendien doen ze littekens vervagen.

Je kunt deze oliën ook toevoegen aan huidverzorgingsproducten. Ze houden de huid soepel en stevig en gaan zelfs het verouderingsproces tegen. Om die reden worden bloemen en kruiden oliën nogal eens toegevoegd aan huidcrèmes, lotions en gezichtsmaskers.

Actieve bestanddelen van oliën op bloemen en kruiden basis

Caroteen maakt de huid elastisch en voorkomt veroudering

Linoleenzuur verjongt de huid, is vochtinbrengend en bestrijdt eczeem en acne

Vitamine C Deze versterkt de werking van vitamine A

Vitamine E verstevigt de huid en vermindert striae en rimpels

Olie uit bloemen en kruiden
Teunisbloem olie
Calendula olie
Borage olie
Hypericum olie

Amandelolie kopen

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie heeft een muffe geur en is geel net als de zaden waaruit hij gewonnen is. Teunisbloem is vochtinbrengend en bestrijdt eczeem. Een massage met teunisbloem als basisolie kalmeert hyperactieve kinderen.

Calendula olie

Calendula olie stamt uit het oude Egypte en wordt gewonnen uit goudsbloemen. De olie is schimmelwerend, ontstekingswereld en bloedstelpend en verzacht een droge en schrale of ontstoken huid. Ook geneest calendula olie brand en schaafwonden, littekens, eczeem, luieruitslag en tepelkloven.

Borage olie

Borage olie ontstaat uit een koudepersing van bernagiezaden. De olie is bleekgeel van kleur en ruikt naar kruidige komkommer. Voor massages vermeng je borage olie met een andere basis olie bijvoorbeeld amandelolie. Borage olie bevat meer gammalinoleenzuur  ( onmisbaar voor de huid ) dan enige andere plant. Borage olie helpt bij langdurige huidproblemen.

Hypericum olie ( sint-janskruid )

Hypericumolie wordt gewonnen uit sint-janskruid en is dieprood van kleur. Vermengd met calendula verlicht het kneuzingen aambeien, zonnebrand en schaafwonden, bindweefselontstekingen en ischias. Ga na gebruik niet zonnen want het kan pigmentvlekken veroorzaken.

Amandelolie kopen

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar basis oliën van:

Aromalifestyle 

Geef een reactie