Etherische olie

De werking van antiseptische oliën

de werking van antiseptische etherische oie

Nu steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica neemt de belangstelling voor antiseptische oliën toe. De etherische oliën bevatten antiseptische stoffen, aangezien de planten waaruit ze worden gewonnen zichzelf met deze stoffen verdedigen tegen schadelijke micro-organismen. Daarom is Tea tree olie  een veelzijdige etherische olie met krachtige virus-bacterie- en schimmelwerende eigenschappen. Toch is de olie mild genoeg voor kinderen.

Infecties behandelen

Met antibacteriële oliën kun je tal van ongemakken behandelen. Ten eerste; een koud kompres met enkele druppels tijm of lavendel olie desinfecteert kleine snij-en schaafwondjes. Ten tweede; een blaasontsteking behandel je met aromatherapeutische baden; griep of verkoudheid met inhalatie zalf en stoombadjes. Ten derde; ook huidinfecties kun je behandelen met antiseptische oliën. Vooral lavendel en tea tree olie zijn hiervoor erg geschikt omdat je ze onverdund op de huid kunt aanbrengen, dit in tegenstelling tot alle andere olie die je eerst moet mengen met een neutrale basisolie.

De werking van antiseptische oliën

Antiseptische etherische oliën worden gewonnen uit citrusvruchten en mediterrane kruiden. Ook veel harsen, bladeren en takken van bomen bevatten antiseptische stoffen. Planten van de Labiatae-familie ( die je veel in tuinen en bermen aantreft ) bevatten eveneens antiseptische oliën. Voorbeelden hiervan zijn; tijm, salie “beide nogal scherp” maar ook rozemarijn die een zoet aroma heeft.

Aromatische desinfectie

Etherische oliën als eucalyptus, pijnboom en tea tree zijn stimulerend en verkwikkend en hebben veel overeenkomsten, ook al komen ze uit verschillende werelddelen. Deze frisse, prikkelende oliën hebben een krachtige antiseptische werking. De antiseptische oliën die gewonnen worden uit citrusvruchten geuren fruitig, wierook en mirre hebben een intens, houtig aroma. Daarentegen hebben ook deze oliën een antiseptische werking.

Tijm olie
Tijm bevat hoge concentraties van kiempdodende fenolen, thymol en carvacol. Zoete tijm bevat weinig fenolen. Thymol en carvacol zijn irriterend. Gebruik tijm olie met mate.

Pijnboom olie ( dennen
Pijnboom bevat monoterpenen als pinnen en mycreen, stoffen met een geurverdrijvende en desinfecterende werking. De naalden en kegels van pijnbomen produceren een frisse olie.

Tea tree olie
Tea tree is een milde olie rijk aan antiseptische bestanddelen als monoterpenen, cymeen en terpinol. Tea tree is een antiseptische olie die je onverdund kan/mag gebruiken.

Eucalyptus olie
Er zijn zo’n 500 verschillende eucalyptus-soorten waaruit desinfecterende etherische oliën worden gewonnen. Deze oliën remmen de groei van bacteriën. Ook de lemon-eucalyptus variant is zeer antiseptische en dood bacteriën en virussen d.m.v. verdamping in de ruimte. Tevens is het een uitstekende olie voor in een ziekenkamer.

Citroen olie 
Citroen bevat limoenen, dat een antiseptische werking heeft. De olie wordt veel verwerkt in schoonmaakmiddelen. De aldehyden geven de olie zijn citrusgeur.

Benzoë olie
Benzoë olie, met zijn harsachtige geur, bevat esters als benzyl benzoaat. Dit heeft een antivirale werking en een zoete bloemengeur. Benzoë is effectief bij blaasontstekingen en huidinfecties.

Kajapoet olie
Kajapoet bevat twee krachtige antiseptische bestanddelen; terpinolen en terpenen. Kajapoet heeft een zoete en doordringende geur.

Niaoili olie
Niaouli olie bevat monoterpenen en sesquiterpenen waardoor de olie sterk antiseptische is o.a. voor de urinewegen en het longgebied. Niaouli versterkt weefsel en is daardoor onstekingsremmend voor de huid. onder meer spataderen, zwak bindweefsel en ader ontstekingen.

Antiseptische mengsels;

Eerste hulp
Behandel snij- en schaafwondjes met een verkoelen antiseptische kompres.

2 druppels lavendel olie
6 druppels tea tree olie
2 druppels tijm olie

Blaasontstekingen
Bij blaasontsteking nee je een warm bad met antiseptische oliën.

2 druppels benzoë olie
2 druppels jeneverbes olie
5 druppels rozemarijn olie

Griep en verkoudheid
Masseer je keel, hals en borst met een mengsel van antivirale etherische oliën.

3 druppels eucalyptus olie
2 druppels lavendel olie
3 druppels rozemarijn olie
30 ml basis olie

Natuurlijke ontsmetting
Om besmetting met griep, verkoudheid of covid te voorkomen, vernevel je een mengsel van onderstaande oliën verdund met 50 ml water

5 druppels eucalyptus olie
5 druppels citroen olie
4 druppels lemon-eucalyptus olie

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de belangrijke veiligheidspunten.

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

 

Geef een reactie