Etherische olie

Aromatherapie voor ouderen

aromatherapie voor ouderen

De ouderdom komt vaak met gebreken, maar aromatherapie kan u helpen om actief en gezond te blijven. Met het verstrijken der jaren kunt u uw lichaam en geest gezond houden met lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en creatieve en sociale bezigheden. Stimulerende etherische oliën als rozemarijn en grapefruit scherpen uw geest en verbeteren uw geheugen en concentratievermogen.

De toepassingen

Roomse kamille en lavendel werken pijnstillend bij artritis en artrose. Aromatherapie voor ouderen in de vorm van massages met zwarte peper, cipres of jeneverbes olie bevorderen de bloedsomloop en verminderend spataderen en oedeem. Verzorg ook uw huid; roos en geranium stimuleren de cel vernieuwing, waardoor uw huid minder snel veroudert. Een aroma-therapeutische massage kan heel ontspannend zijn, vooral als deze wordt gegeven door iemand die u kent.

Aromatherapie  voor ouderen

Rozemarijn
Rozemarijn in een verstuiver is verkwikkend en pijnstillend en verhoogt bovendien de concentratie.

Cipres
Etherische cipres olie stimuleert de bloedsomloop en vermindert zwellingen bij spataderen, aambeien en gezwollen enkels en voeten.

Eucalyptus
Eucalyptus is bekend om zijn ontsmettende eigenschappen en is een probaat middel bij luchtweginfecties als verkoudheid en griep.

Roos-geranium 
Geranium werkt opwekkend bij depressies en verlicht spataderen en aambeien.

Roos
Roos stimuleert de cel vernieuwing en is daarmee een schoonheidsolie bij uitstek. Roos verzacht rimpels en geeft een stralende teint.

Roomse kamille
Kamille heeft een ontsteking-remmende werking bij reumatische pijnen en gaat slapeloosheid en gevoelens van onrust tegen.

Jeneverbes
Etherische olie jeneverbes ontgift en is zeer effectief bij reumatische aandoeningen als artritis en jicht.

Etherische oliën voor ouderen

Veilig gebruik van etherische oliën

De rijpe huid is dunner en kwetsbaarder. Voeg daarom de helft van de normale hoeveelheid etherische oliën toe aan oliemengsels. Aroma-therapeutische massage verlicht reuma. Oefen echter nooit druk uit op gezwollen gewrichten. Berg oliën zorgvuldig op als iemand vergeetachtig is. Let tijdens stoom-inhalatie op mensen met een zwakke gezondheid. Masseer ouderen altijd met een zachte hand.

Stimulerende en verwarmende mengsels

Een lichte massage met etherische oliën verdund in een basis olie verkwikt lichaam, geest en stimuleert de bloedsomloop van oudere mensen. Vooral bij koud en vochtig weer maakt deze massage stijve gewrichten weer soepel.

Een massagemengsel bereiden

Zwarte peper en jeneverbes olie verwarmen en verkwikken lichaam en geest; vetiver olie vermindert spierpijn. Geef voorafgaand aan gymnastiek een aroma therapeutische lichaamsmassage om de spieren te verwarmen. Zo voorkom je letsel door overbelasting. Meng 5-6 druppels etherische olie met 20 ml basis olie.

Heilzame stoominhalatie

Een simpele verkoudheid kan voor een verzwakte oudere levensbedreigend zijn. Inhalatie van antibacteriële etherische oliën als eucalyptus of tijm vermindert het risico op ziekte en versnelt het herstel van verkoudheden.

Benauwdheid verminderen

Maak een aroma therapeutisch stoombadje door 3-4 druppels bijvoorbeeld eucalyptus of tijm toe te voegen aan een keramische kom met heet water. Doe een handdoek over het hoofd, houd het gezicht boven de kom en inhaleer de heilzame oliën. Blijf altijd in de buurt als verzwakte ouderen een stoombad nemen.

Kruidenkussens

Kruidenkussens behandeld met kamille of lavendel kunnen een goede nachtrust bevorderen. Je kunt ook enkele druppels etherische oliën op een dot watten doen en deze in het zakje van de pyjama of nachtpon doen. Dit heeft precies hetzelfde effect.

Gezichtscrème voor de rijpe huid

Voeg herstellende etherische olie zoals roos, palmarosa of sandelhout toe aan een neutrale gezichtscrème voor de verzorging van de rijpe huid. Je kunt ook zelf een vocht inbrengende crème bereiden.

Gezichtscrème

2-3 druppels rozenolie
2-3 druppels sinaasappel olie
10 ml teunisbloemolie
20 ml druivenpit olie

Deze crème werkt optimaal als u hem aanbrengt op een vochtige, warme huid. Avocado olie of abrikozen olie zijn uitstekende basis oliën. Beide goede en hydrateren de rijpe huid. Doe altijd eerst de huidtest

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de belangrijke veiligheidspunten.

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

Geef een reactie