Etherische olie

Aromatherapie voor een beter humeur

aromatherapie voor een beter humeur

Aromatherapie voor een beter humeur

Het is vaak onduidelijk waarom je humeur plotseling om kan slaan. Gebruik etherische oliën die je zelfs op de somberste dagen oppeppen.

Geur kan je gemoedstoestand behoorlijk beïnvloeden. De receptoren in je neus staan in direct verband met het deel van de hersenenen dat emoties bepaalt: het limbisch systeem.

Aromatherapie voor een beter humeur en verschillende stemmingen

Aromatherapie voor een beter humeur kan je oppeppen als je down bent of  juist kalmeren in tijden van spanning, zoals tijdens een sollicitatiegesprek. De pittige citrusgeur van citroen olie, limoen, mandarijn olie zorgt voor een fris zomers gevoel. Kamille en scharlei gaan emotionele uitputting tegen. Bloemige oliën zoals ylang-ylang, roos, jasmijn, verspreiden een euforisch gevoel en onderdrukken gevoelens van angst en melancholie. Al deze oliën zijn te gebruiken voor massage, in bad of als parfum.

Creëer een opgewekte sfeer

Omring je met subtiele aroma’s door opwekkende oliën te branden in een Aroma diffuser. Doe 6 tot 10 druppels in het water en geniet van de heerlijke geur.

  • Het natuurlijke licht van een geurkaars ontspant je aan het einde van een drukke dag.
  • Lichte citrusgeuren verdampen snel maak daarom meer van het mengsel dan je in eerste instantie denkt nodig te hebben zodat je niet halverwege de avond zonder zit.
  • Lees hiervoor ook het uitgebreide blog over  opwekkende etherische olie gebruiken.

Oppeppende geur

Maak het volgende mengsel voor een kalmerende maar toch opwekkende geur;
4 druppels geranium olie
3 druppels lavendel olie
3 druppels bergamot olie

Aromabaden

Een bad met etherische oliën zorgt snel en gemakkelijk voor een goed humeur. Het warme water en de oliën ontspannen lichaam en geest, waardoor spanningen en frustraties afnemen.

  • Verdeel 5 tot 6 druppels in een heet bad. Ga een kwartier in bad liggen en inhaleer de stoom. Brand kaarsen om extra te ontspannen.
  • De combinatie van rozen olie en geranium olie zorgt voor ontspanning.
  • Gebruik geen oliën in bad als je een gevoelige huid hebt. Gebruik ze alleen in een kom naast het bad zodat je het aroma kunt ruiken.

Hartslagpunten

Druppel olie op je hartslagpunten om snel te kalmeren of juist energie te krijgen. Vermeng 30 ml basis olie met 10 druppels etherische olie. Een mengsel met veel basistonen zoals sandelhout, roos kan je troost bieden na het verlies van een dierbare. Een mengsel van roos-geranium olie en lavendelolie is een effectief middel tegen PMS.

Opwekkende massage

Een aromatische massage combineert geur met gevoel. Creëer je eigen massage olie. Meng daarvoor 4 tot 6 druppels etherische olie met 30 ml basis olie zoals bijvoorbeeld een amandel olie of jojoba olie. Massage kan je lichaam en geest ontspannen, waardoor frustraties en spanningen kunnen vrijkomen. Die hopen zich vaak op in de spieren. Een massage kan heftige emotionele reacties van de ontvanger oproepen.

Je kunt het best gemasseerd worden na een warm bad, als de poriën nog open zijn. Dan wordt de olie opgenomen door de huid wat erg ontspannend aanvoelt. Een masseur brengt positieve energie over op de ontvanger. De aanraking maakt gevoelens los van zekerheid en vertrouwen.

Hoofdtonen ( oppeppende oliën )

Bergamot, citroengras, citroen, limoen, sinaasappel, rozenhout, mandarijn

Middentonen  (voor evenwicht )

Lavendel, citroenmelisse, rozemarijn

Basistonen  ( kalmerend )

Jasmijn, neroli, ylang-ylang

Lees ook het blog opwekkende etherische olie gebruiken met handige en bruikbare tips!

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheispunten

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

Geef een reactie