Etherische olie

Etherische olie tijdens de zwangerschap

etherische olie tijdens de zwangerschap

Etherische olie tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent krijg je te maken met veel lichamelijke en geestelijke veranderingen. Aromatherapie maakt deze veranderingen makkelijker voor jou.

Een zwangerschap is een hele speciale gebeurtenis. Tijdens de zwangerschap ondergaat de vrouw veel hormonale veranderingen. Haar lichaam en geest bereiden zich in negen maanden voor op het moederschap. Met sensuele oliën zoals roos en neroli ( olie van de bloesem van de bittere sinaasappelboom) vermindert jouw angst en vergroot je jouw zelfvertrouwen.

Een helpende hand

Bij een zwangerschap komen vaak ongemakken kijken zoals oedeem ( vochtophoping ). Met de juiste etherische olie kun je veel leed verzachten. Zo vermindert misselijkheid bij het inademen van pepermunt en beenkrampen verminderen met een massage van verdunde cipres en geranium olie.

Uitputting en pijn kun je verlichten door aroma therapeutische baden. Raadpleeg je huisarts voordat je etherische olie gaat gebruiken.

Welke olie tijdens zwangerschap

Groene munt
Groene munt is milder en zoeter dan pepermunt en is zeer effectief bij zwangerschapsmisselijkheid

Roos
Rozenolie werkt kalmerend en is heel geschikt voor een aroma therapeutisch bad. Roos gaat goed samen met lavendel en roos-geranium.

Patchoeli
Patchoeli vermindert vochtophoping, gezwollen enkels en verstopping.

Lavendel
Lavendelolie is verkoelend en kalmerend. Verstuif wat lavendel om vermoeidheid te verdrijven, of verminder spierpijn met een lavendel massage.

Ylang Ylang
Ylang ylang olie vermindert angst voor en tijdens de bevalling. Het is een warme olie die moedergevoelens losmaakt.

May Chang olie ( litsea )
May chang olie ( litsea cubeba) verlicht de pijn in de onderrug ( bij rugweeën ). Tevens is het een zalig bloemig ruikende olie die vrolijk en hoopvol stemt.

Roos-geranium 
Geraniumolie wordt gezien als een vrouwenolie, vermindert vochtophoping  (oedeem ), aambeien en spataders. Tevens is de olie krampstillend,  kalmerend en rustgevend voor en tijdens de bevalling.

Frankincense ( wierook)
Frankincense-olie vermengd met  Jojoba massageolie voorkomt zwangerschapsstriemen.

Mandarijn
Mandarijn olie bestrijdt zwangerschapsmisselijkheid en vermindert winderigheid door de buik te masseren met de klok mee. Mandarijn olie is ook heel goed te gebruiken na de bevalling als je kleinte moeilijk kan slapen en onrustig is.

Zwangerschapsmassage

Een lichte lichaamsmassage tijdens de zwangerschap is een weldaad. Pijn in de onderrug en benen vermindert, vermoeidheid en spanningen verdwijnen. Een massage doet gezwollen enkels en voeten slinken en voorkomt zwangerschapsstrepen.

Een aantal tips!

 • Vermijd stevige druk; lichte cirkelvormige en achtjarige bewegingen zijn beter
 • Laat jouw cliënt op haar zij liggen of achterstevoren op een keukenstoel zitten.
 • Lavendel verlicht spierspanning, frankincesne voorkomst zwangerschapsstrepen en kamille werkt kalmerend en bevordert de nachtrust.

Vermoeidheid verdrijven

Een warm aromatisch bad aan het einde van de dag ontspant verkrampte spieren en doet gezwollen enkels slinken voor je gaat slapen. Het badwater mag niet te heet zijn tijdens de zwangerschap. Verdun de etherische oliën eerst met een basisolie of melk voordat je ze aan het badwater toevoegt. Kamille bevordert de nachtrust terwijl de warme kalmerende May Chang olie je stemming verbetert en je een behaaglijk gevoel geeft. Wil je dat je huid niet met de oliën in contact komt, zet dan een kom heet water met etherische oliën naast je bad en adem de geur in.

Welke etherische olie niet gebruiken tijdens zwangerschap

Wees echter wel voorzichtig met etherische oliën als je zwanger bent; sommige oliën kunnen namelijk schadelijk zijn. Raadpleeg voor gebruik een aromatherapeut of arts en vertel je verloskundige welke oliën je gebruikt.

  • Vraag deskundig advies tijdens de eerste drie maanden
  • Verdun de etherische oliën met 2 maal zoveel basisoliën als gebruikelijk
  • Doe eerste een huidtest, ook met bekende oliën
  • Verstuivers zijn veilig aangezien de olie daarbij niet op de huid komt
  • Gebruik GEEN basilicum, jeneverbes, tijm, hysop, scharlei, kaneel, kruidnagel, marjolein, salie, jasmijn, en mirre olie 
  • Vermijd de eerste maanden; cederhout, rozemarijn, pepermunt, en roos

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheispunten

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

Geef een reactie