Etherische olie

Alles over etherische lemongrass olie in één blog!

Alles over etherische lemon grass olie in één blog!

Alles over etherische lemongrass olie in één blog!

Een blog volledig over de etherische lemongrass olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is etherische lemongrass olie?
Etherische lemongrass ( citroengras ) olie wordt gewonnen uit de Cymbopogon plant waar meer dan 56 soorten grassen van zijn. Hoe? Door middel van stoomdestillatie van het gras! Het gras wordt 3 dagen gedroogd en daarna 1,5 uur gedestilleerd. Langer destilleren kan wel maar geeft een lager citral gehalte aan de olie. Afhankelijk van het soort citroengras en de kwaliteit is 50 kilo nodig voor 1 kilo lemongrass olie (olie tot plant verhouding: 2%).

Hoe ruikt lemongrass olie?
Lemongrassolie is één van de krachtigste geuren in de aromatherapie. De karakteristieken geuren zijn; fris, groen, een verse, grasachtige  citroengeur met een aardse ondertoon. De geur wordt veel gebruikt in schoonmaakmiddelen, zepen en huidverzorgingsproducten. Ga je lemongrass olie gebruiken? Let op. Hij heeft een vrij sterke ‘geur’, je hebt dus minder essentiële druppels nodig in verhouding tot andere etherische oliën.

Etherische olie lemongrass eigenschappen:
• Sterke antiseptisch (ontsmettend, bacterie-, schimmel- en virusdodend)
• Verkoelend, ontstoppende verfrissende geur
* Pijnverdovend
* Koortsverlagend
• Veelzijdig en makkelijk te combineren (dennen, bergamot, eucalyptus, mandarijn, geranium, lavendel en sandelhout olie).
• Ontspannend, kalmerend
• Insectenwerend, parasietendodend

5 voordelen van lemongrass etherische olie:
1. Vermindert spanningen
2. Versterkt levendigheid en maakt helder bij een jetlag
3. Verdrijft moedeloosheid en lusteloos gevoel
4. Voorkomt overmatig transpireren
5. Desinfecteert en zuivert de lucht van griepvirussen en schimmels

Waar wordt lemongrass olie het meest voor gebruikt?
Lemongrassolie wordt veruit het meest ingezet als oppepper en verdrijft lusteloosheid en versterkt als men zich zwak voelt. Verder wordt etherische citroengras olie met name gebruikt om een optimistische sfeer te creëeren.


Etherische lemongrass olie kopen

Hoe lemongrass etherische olie te gebruiken?

Bij spierpijn, en reumatische pijnen: 5 druppels citroengras olie mengen met een basis olie en masseren.
Bij angst en stress: met een aromaroller op de hartslag punten, een inhaler, aroma hanger of aroma diffuser.
Bij vlooien en luizen: druppel 5 druppels op een doekje of keramische halsband van je hond(je)
Bij overmatige transpiratie, in bad: maximaal 5 druppels in een vol bad (pas na het vullen van het bad)
Bij tandvleesontsteking: spoelen met 3 druppels lemongrass in een glas water
Bij vermoeide voeten en zere voeten: maak een voetenbad met 5-10 druppels lemongrass olie in een teiltje
Laat je was lekker zacht worden en lekker ruiken: Doe wat druppeltjes op een doekje en laat meedraaien in de wasdroger
Houd muggen en vliegen op afstand: strooi wat druppeltjes op de kolen van de BBQ of besprenkel je picknick kleed
Bij een sinaasappelhuid: Masseer dagelijks met ronde bewegingen met een mengsel van zoete amandelolie en 4 druppels lemongrass olie

Bij welk chakra past lemongrass olie?
Lemongrass olie en tevens ook geranium olie stimuleren het zesde chakra, ook wel het derde oog, voorhoofdchakra,  Ajna chakra genoemd en bevindt zich tussen je wenkbrauwen. De chakra kleur is donkerblauw. Deze chakra staat voor kennis, wijsheid, intuïtie, verbeeldingskracht en denkvermogen. Wanneer er sprake is van een onbalans in het derde oog kan dit hoofdpijn, hormonale onevenwichtigheden, nachtmerries, besluiteloosheid of een burn-out tot gevolg hebben. Wanneer je derde oog chakra in balans is sta je in verbinding met je onderbuikgevoel, ben je ruimdenkend en weet waar je naartoe wilt. Mediteren op een meditatie kussen is de allerbeste manier om je derde oog chakra weer in balans te brengen, aangezien je hiermee je bewustzijnsniveau verhoogd. Edelstenen die je kunnen helpen bij de meditatie van het derde oog zijn Azuriet, Apatiet en Lapis Lazuli. Daarnaast is het derde oog ook medeverantwoordelijk voor ons vermogen tot verbeelding, creatief bezig zijn kan dus ook helpen. Probeer bewust te zijn van de wereld om je heen. Zie niet alleen een bereidde maaltijd, maar ook de ingrediënten en hun oorsprong. Zo zie je dat alles toch op een manier verbonden is. Hierbij stilstaan is een hele goede oefening voor het derde oog chakra. Lemongrass olie heeft dus een positief effect op je spiritualiteit.

Wat is de spirituele betekenis van lemongrass?
Lemongrass hangt samen met het element licht. De reinigende eigenschappen van citroengras zowel op fysiek, spiritueel en emotioneel vlak, zijn nuttig bij rituelen die bedoeld zijn om te reinigen en te zuiveren, of om licht te werpen op donkere hoeken of verborgen problemen. Duizenden jaren lang heeft vers en verkwikkend citroengras soepen, curry’s, thee gearomatiseerd in veel gebieden van Azië en Afrika. Eind jaren veertig is de productie begonnen en is citroengras ontworpen om de lucht op te frissen, lichaam en geest te zuiveren. 


Is lemongrass olie gevaarlijk?
Enkel bij inwendig gebruik. Lemongrass olie is compleet veilig voor zowel in een aroma diffuser als uitwendig gebruik. Vermijd echter citroengras olie op een gevoelige en beschadigde huid. Citroengras olie wordt afgeraden bij zwangerschap.
Heb je een gevoelige huid? Dan adviseren we je voor de zekerheid lemongrass olie te mengen met jojoba olie. Zo heb je er tevens langer plezier van. Krijg je onverhoopt toch last van hoofdpijn of een rode huid? Gebruik dan volgende keer een lagere dosering.

Etherische lemongrass olie kopen

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar lemongrass olie van:

stichting aroma therapie of lemongrassolie wiki.

Geef een reactie