Yoga blok schuim
Een yogablok helpt je bij het voorkomen van blessures, omdat dit blok je letterlijk ondersteunt bij allerlei yogahoudingen. Daarnaast krijg je extra steun en stabiliteit en ze zijn ideaal om hoogte toe te voegen in staande en balansposes. Het yogablok is één van de meest gebruikte yoga accessoires voor ondersteuning en helpt je lichaam te verlengen als je bij bepaalde yogaoefeningen niet lenig genoeg bent. Schuimblokken zijn het voordeligst.
Wat is een yogablok?
Een yogablok is een yogahulpmiddel, ook wel yoga prop genoemd, die je gebruikt om de grond dichterbij te halen. Het lijkt op een enorm uitvergrote baksteen, alleen dan van (vaak) zachter materiaal. Een yogablok is gemaakt van hout, schuim of kurk. Een yoga blok schuim is populair omdat ze zachter zijn en hierdoor ook fijner voor je gewrichten.
Dit Yoga Blok van schuimΒ heeft afgeronde randen en hoeken voor extra comfort en een makkelijke grip. Lichtgewicht en makkelijk mee te nemen, dus geschikt voor in de studio, thuis of op reis.
Waarom een yogablok gebruiken?
Wanneer gebruik je een yogablok? Het grootste voordeel van een blok is dat je hierdoor makkelijker in de juiste asana(houding) staat. Hierdoor kan je met een yogablok de houding langer volhouden. Omdat je wat minder diep de posities ingaat, worden blokken vaak gebruikt door nieuwe beoefenaars en mensen die wat stijver zijn.
Omdat je beter in balans staat, kunt je je beter focussen op de houding en de uitvoering van de asana. Je yoga oefening wordt op die manier dankzij een blokje volledig benut.
Voel je dus niet bezwaard om een yogablok te gebruiken als ondersteuning. Niet alleen beginnende yogiβs gebruiken zoβn blokje. Zelfs de hele ervaren yogiβs gebruiken een soms een yoga blok voor extra ondersteuning en net dat beetje extra reikwijdte om de yogahouding goed uit te voeren.
Een yogablok wordt veel gebruikt bij oefeningen zoals Trikonasana Β (driehoek pose) of het oefenen van backbends ( achterover buigingen) Maar ook bij andere yogahoudingen is een yogablok goed te gebruiken.
Voor welke yoga oefening helpt een blok?
Bij welke asanaβs en posities komt een yoga blok van pas? Eigenlijk biedt een blok ondersteuning bij talloze yoga oefeningen. Dit zijn de bekendste houdingen waar een blokje van pas komt:
Trikonasana (driehoek pose)
Bij de trikonasaΒ breng je je hand naar je voet terwijl je staat met een schuin gestrekt been. Een yogablok helpt in deze positie. Je bent eerder βbij de grondβ, waardoor je je been in positie kan houden en beter je borst kan openen.
Halve Maan Houding
Bij de halve maan positieΒ stel je je balans flink op de proef. Een yogablok helpt je hier enorm. Plaats het blok op de plek waar je hand de grond raakt. Je brengt de grond dichterbij, waardoor je eenvoudiger in je asana staat. Hierbij kan je zelf kiezen of je blokje horizontaal of verticaal gebruikt.
Brughouding
Wanneer je een yogablok gebruikt bij de brughouding noem je dat een ondersteunde brughouding. Je plaatst dan je blok tussen je onderrug en billen -daar waar het prettig voelt.
Hurkzit
De hurkzit of yoga squad is niet zo eenvoudig als het lijkt. In het westen zijn we eigenlijk een beetje vergeten hoe we moeten hurken. Terwijl deze positie zo goed is voor ons lichaam. Met een blokje onder je billen kan je deze houding beter oefenen. Sommige yogiβs zetten een blokje zo zich neer om wat extra balans bij te zoeken.
Tip: Wat ook helpt is een opgerolde handdoek onder je hielen.
Kameel Houding
Bij de kameel open je je borst en hart chakra. Dit kan een uitdagende positie zijn voor de beginnende yogiβs. Hier komen 2 yogablokken van pas. Je plaatst ze aan de buitenkant van je voeten. Nu steun je in plaats van op je hielen op de blokken. Zo sta je sneller in de houding.
Kleermaker of lotuszit
De meeste yogaroutines beginnen en eindigen met een zittende meditatie. Is de kleermakerszit voor jou oncomfortabel? Met een yogablok lift je je bibs van de grond, waardoor je bekken kantelt. Hierdoor zit je dus eenvoudiger met gekruiste benen. Dit helpt ook wanneer je de lotuszit oefent.
Yogablok voor meditatie
Een yogablok wordt ook wel gebruikt om op te zitten tijdens de meditatie. Wanneer je een korte meditatiesessie hebt, bijvoorbeeld aan het begin van de yoga, dan kun je je yogablok hier prima voor gebruiken. Mediteer je vaker en langer dan zeven minuten, dan is het fijner voor je heupen en bekken om op een meditatiekussen te zitten.