Spijkermatten

Werking van de Flowee spijkermat en de productie van oxytocine

cirkels achtergrond

Wanneer je op de Flowee spijkermat gaat liggen β€œprikken” de scherpe uiteindes van de mat in de zenuwuiteinden van de huid. In het begin ervaar je een lichte pijnprikkel waardoor de productie van het hormoon endorfine wordt aangemaakt. Deze zorgt ervoor dat de pijn afneemt en je meer relaxed wordt. De spikes voelen niet meer pijnlijk aan maar meer als een fijne aanraking. Hierdoor maakt het lichaam oxytocine aan. Door de aanmaak van deze hormonen ervaar je binnen enkele minuten meer ontspanning, minder stress en kan je zelfs een gelukkiger gevoel ervaren.

Het knuffelhormoon oxytocine en de Flowee spijkermat

Wanneer je op de spijkermat gaat liggen worden de geluks hormonen endorfine en oxytocine aangemaakt. Deze hormonen zorgen ervoor dat de pijnbeleving van de spijkermat minder wordt. Hoe endorfine werkt heb ik in bovenstaande tekst al besproken. Maar nu wil ik het met je hebben over het knuffelhormoon oxytocine.

Wanneer je op een prettige manier lichamelijk contact maakt reageert het lichaam hierop. Dit kan zijn door een knuffel, als je met iemand de liefde bedrijft of als je als vrouw borstvoeding geeft. De hersenen ervaren deze aanraking en koppelen deze met het gevoel van plezier en ontspanning d.m.v. een neurotransmitter (signaalstofje) genaamd oxytocine. Daarom wordt oxytocine wel het knuffelhormoon genoemd. Neurotransmitters zijn dus eigenlijk niet meer dan stofjes om de cellen in je hersenen te laten communiceren. Andere neurotransmitters die je wellicht kent zijn endorfine, adrenaline en dopamine.

Oxytocine en je weerstand

Uit onderzoek is gebleken dat oxytocine het gevoel van geluk, vertrouwen en verbondenheid verbeterd. Hierdoor bouw je een grotere weerstand tegen stress en verslavingen op. Je lichaam komt namelijk sneller tot rust en onderdrukt angsten waardoor je meer vertrouwen hebt in jezelf en je omgeving. Oxytocine ontspant de spieren, verlaagt de bloeddruk en zorgt ervoor dat je lijf minder stresshormonen zoals cortisol aanmaakt. Dit is bevorderlijk voor je weerstand. Ook is uit onderzoek gebleken dat oxytocine een positieve invloed kan hebben bij autisme, anorexia, fibromyalgie, anti-aging, stress, overgangsklachten, PTTS, obesitas, depressieve gevoelens, dementie, verhoging van het zelfvertrouwen en verbetering van sociaal contact.

Geef een reactie