Etherische olie

Puur of parfum

Puur of parfum?

Het verschil geur olie en etherische olie

Wanneer is een etherische olie puur of parfum? De term “etherische olie” is helaas niet door de wet beschermd. Elke product, dus ook een synthetische geur-olie en/of aroma mag daarom in principe als “etherische olie” worden verkocht. Daarnaast zijn er geen algemene, gebruikelijke of wettelijke kwaliteitseisen aan etherische oliën. Dit betekent dat onder de naam ‘etherische olie’ van alles kan vallen. Vaak gebruiken ze dan de naam; geur olie, parfum olie, essentiële olie en/of etherische olie.

Hoe wordt er geknoeid met etherische olie?

Het bekendste probleem is het mengen van een dure soort etherische olie met een andere, veel goedkopere, etherische olie die qua geur op elkaar lijken. Verder kunnen ook goedkope synthetische stoffen aan een etherische olie worden toegevoegd, zoals geraniol aan rozenolie. Goedkopere, reukloze basis- of draag oliën worden toegevoegd om een zuivere etherische olie te verdunnen. Volledig synthetische geur oliën, aroma’s worden als etherische olie aangeboden.

Wanneer is een etherische olie echt?

Een echte etherische olie is een olie die uitsluitend bestaat uit extractie van bomen, schors, planten, delen van planten, bloemen en/of vruchten. Zonder verdunning of synthetische toevoegingen. Soms laat een fabrikant opzettelijk  deze informatie weg. Ook noemen sommige bedrijven een olie ‘natuur-identiek’ of NI. Natuur identiek kan betekenen dat de chemische samenstelling precies hetzelfde is ” identiek”  is aan het natuurlijke product. Natuuridentiek betekent: Synthetisch gemaakt, zonder plantmaterialen, maar chemisch en gelijkwaardig aan het natuurlijke product. Bij etherische olie betekent het meestal dat het een synthetisch product is dat qua geur lijkt op het natuurlijke product. Dat is niet hetzelfde wat ons betreft.

De prijs en kwaliteit van een etherische olie is afhankelijk van 5 factoren

  • De hoeveelheid planten, takken, vruchten, bladeren die nodig zijn voor de productie van een olie.
  • De zeldzaamheid van de plant, boom, schors, bladeren, bloemen.
  • De bewerkelijkheid van het productieproces.
  • De oogst van een plant, boom, bladeren, bloemen
  • Transportkosten tussen land van herkomst en de plaats waar de olie gekocht wordt.

Het ene jaar is de oogst groot en goed en het andere jaar mager en minder van kwaliteit. Ook zijn de seizoensinvloeden een belangrijke reden waarom bedrijven proberen etherische oliën na te maken. De prijs wordt op die manier laag gehouden en blijft constant. Deze goedkopere chemische oliën zie je vaak terug bij bekende winkelketens, tuincentra of drogisterijen. Ze mogen eigenlijk niet de naam etherische oliën dragen daarom worden ze vaak geurolie of parfumolie of iets dergelijks genoemd. Het is een geurtje voor in huis zonder verdere therapeutische werking.

Ze missen de essentie, de levenskracht (chi) van een 100% pure etherische olie. Met wat kennis van etherische olie prik je hier soms snel doorheen maar soms is het toch best moeilijk om het verschil te ruiken.

Neem bijvoorbeeld de 100% biologische etherische lavendel olie.

Deze olie bestaat uit 160 verschillende ingrediënten. Synthetische lavendelgeur kun je al opbouwen uit 6 basis ingrediënten. Je mist dus 152 vluchtige bestanddelen die het helende onderdeel van de etherische olie zijn. Synthetische oliën kun je daarom nooit gebruiken voor aromatherapie.

Wanneer er aan een etherische oliën niet natuurlijke producten worden toegevoegd, verliest de olie zijn therapeutische werking en is hij dus ongeschikt voor aromatherapie. Kies daarom voor dit doel een 100% pure etherische olie van Jiva Organic.

En daar hangt dan meestal een ander prijskaartje aan dan van een geurolie. Het is echter niet zo dat een hoge prijs altijd een indicatie is voor de kwaliteit van de olie. Een groot duur merk is niet per definitie van betere kwaliteit dan een puur en eerlijk merk waarvan de prijzen lager liggen.

 

 

Geef een reactie