Etherische olie

Etherische olie bij prikkelbaarheid

Etherische olie bij prikkelbaarheid

Als alles op je zenuwen werkt, wordt het tijd om je stemming te verbeteren met aromatherapie.

Prikkelbaarheid; bijna iedereen heeft er weleens last van. Prikkelbaarheid kan allerlei oorzaken hebben. Misschien ben je alleen maar met het verkeerde been uit bed gestapt. Het kan echter ook zijn dat stress en vermoeidheid een rol spelen.

Prikkelbaarheid verdrijven, Etherische olie bij prikkelbaarheid

Je kunt weinig doen om prikkelbaarheid te voorkomen, maar je kunt opbouwende spanningen wel verdrijven met ontspannende etherische oliën. Als je de tijd neemt om te ontspannen en je gedachten te ordenen, kun je alles weer nuchter bekijken.

Oliemengsels die prikkelbaarheid verdrijven

Overgevoeligheid verdrijven
4 druppels scharlei olie
2 druppels marjolein olie
2 druppels rozemarijn olie
2 druppels patchouli olie

Overtrokken reacties aanpakken
1 druppel pepermunt olie
3 druppels kamille olie
2 druppels marjolein olie
2 druppels dennen olie
2 druppels patchouli olie

Irritaties jegens dierbaren verminderen
2 druppels dennen olie
3 druppels melisse olie
1 druppel rozen olie
1 druppel patchouli olie
3 druppels sandelhout olie

Algehele prikkelbaarheid verdrijven
3 druppels jeneverbes olie
3 druppels kamille olie
3 druppels lavendel olie
1 druppel cipres olie
1 druppel ylang,ylang olie

Overgevoeligheid

Ben je prikkelbaar, dan reageer je veel gevoeliger op kleine dingen. Zaken die je normaal gesproken niet zouden raken, lijken opeens zeer problematische. Alles wordt versterkt door overgevoeligheid, of dat nu geluid, licht of het gedrag van anderen is.

Breng het mengsel tegen overgevoeligheid direct aan op je hartslagpunten en ruik aan het flesje ( aroma roller). Zo profiteer je snel van het effect van de kalmerende oliën. Gebruik het mengsel in een aroma verstuiver of aroma diffuser om de geur te verspreiden. Het overgevoeligheid mengsel voorkomt onnodige tranen.

Overtrokken reacties

Als je prikkelbaar bent kun je op de kleinste dingen overtrokken reageren. Je hebt opeens een sterke neiging om de afstandbediening naar de tv te gooien als een programma je niet aanstaat. Later vraag je je af waarom je in vredesnaam zo reageerde.

Probeer jezelf te beheersen zodra je merkt dat je overtrokken reageert. Zo voorkom je dat je iets zegt of doet waar je later spijt van krijgt. Tel niet tot tien maar inhaleer de geur van het mengsel tegen overtrokken reacties. Breng wat van het oliemengsel aan op je hartslagpunten, ” polsen, achter de oren, slapen” en voel hoe je kalmeert.

Irritaties jegens dierbaren

Als je geïrriteerd bent moeten je dierbaren het vaak ontgelden. Tegen hen zul je eerder uitvallen dan tegen een vreemde of een kennis. Zij accepteren vaak ook meer van jou. Toch is jouw prikkelbare stemming verre van aangenaam voor jouw omgeving. Met het mengsels dat irritaties jegens dierbaren tegengaat, kun je ruzie en verdriet voorkomen. Irriteert jouw partner jou? Vraag hem of haar dan om een voetmassage met het olie mengsel te geven. Jouw prikkelbaarheid zal dan snel omslaan in een warm gevoel. Ook het aanbrengen van het olie mengsel op je hartslagpunten of eraan ruiken t.m.v. een inhalator, wil ook goed helpen om jouw stemming te verbeteren.

Algehele prikkelbaarheid

Als alles en iedereen jouw irriteert en niets goed lijkt te gaan, ben je niet ontvankelijk voor vriendelijke woorden of hulp. Je bent negatief over alles en iedereen. Neem op zo’n moment, als het even kan, een warm bad  met het mengsel dat algehele prikkelbaarheid verdrijft. Zorg dat je buitenshuis een balsem of een klein flesje met het mengsel bij je hebt zodat je het op jouw hartslagpunten ” polsen, slapen, hals, achter de oren” kunt aanbrengen. Hierdoor zal je stemming snel verbeteren.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheispunten

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie