Etherische olie

De werking van antiseptische oliën

antiseptische oliën

Nu steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, neemt de belangstelling voor antiseptische oliën toe.

Veel etherische oliën bevatten antiseptische stoffen, aangezien de planten waaruit ze gewonnen worden zichzelf met deze stoffen verdedigen tegen schadelijke micro-organismen. Tea tree olie is een veelzijdige etherische olie met krachtige anti-virus, bacterie en schimmelwerende eigenschappen. Toch is de olie mild genoeg voor kinderen.

Infecties behandelen

Met antibacteriële oliën kun je tal van ongemakken behandelen. Een koud compres met enkele druppels tijm olie of lavendel olie desinfecteert kleine snij- en schaafwondjes. Een blaasontsteking behandel je met aroma-therapeutische baden; griep en verkoudheid met inhalatie-zalf en stoombadjes. Ook huidinfecties kun je behandelen met antiseptische oliën. Vooral lavendel en tea tree olie zijn hiervoor erg geschikt, omdat deze onverdund op de huid aangebracht mogen worden.

Antiseptische etherische oliën

Antiseptische etherische oliën worden gewonnen uit citrusvruchten en mediterrane kruiden. Ook veel harsen, bladeren en takken van bomen bevatten antiseptische stoffen. Planten van de Labiatae-familie ( die je veel in bermen en tuinen aantreft) bevatten eveneens antiseptische oliën. Voorbeelden hiervan zijn Tijm en Salie; beide nogal scherp, en Rozemarijn die een zoet aroma heeft.

Aromatische desinfectie

Etherische oliën zoals eucalyptus, pijnboom en tea tree zijn stimulerend, verkwikkend en hebben veel overeenkomsten, ook al komen ze uit verschillende werelddelen. Deze frisse, prikkelende oliën hebben een krachtige antiseptische werking. De antiseptische oliën gewonnen uit citrusvruchten geuren fruitig; wierook en mirre hebben een intens, houtig aroma. Ook deze oliën hebben een antiseptische werking.

De samenstelling van antiseptische oliën

Veel etherische oliën bevatten antiseptische bestanddelen. Oliën rijk aan de volgende bestanddelen zijn echter het meest effectief tegen ziektekiemen.

  • Monoterpenen, deze stoffen hebben een antibacteriële en antivirale werking
  • Alcoholen, alcoholen zijn effectief tegen infecties
  • Fenolen, oliën rijk aan fenolen kunnen huidirritatie veroorzaken, gebruik ze dus spaarzaam

Tijm olie

Tijm bevat hoge concentraties van de kiempdodende fenolen thymol en carvacol. Zoete tijm bevat weinig fenolen. Thymol en carvacol zijn irriterend; gebruik rijmolie met mate.

Dennen olie

Pijnboom bevat monoterpenen als pineen en mycreen, stoffen met een geurverdrijvende en desinfecterende werking. De naalden en kegels van Dennen produceren een frisse olie.

Tea tree olie

Tea tree is een milde olie rijk aan antiseptische bestanddelen als monoterpenen, cymeen en terpinol. Tea tree is een antiseptische olie die onverdund gebruikt mag worden.

Eucalyptus olie

Er zijn zo’n 500 eucalyptus soorten waaruit desinfecterende etherische oliën worden gewonnen. Deze oliën remmen de groei van bacteriën.

Citroen olie

Citroen bevat limoneen, dat een antiseptische werking heeft. De olie wordt veel verwerkt in schoonmaakmiddelen. De aldehyden in citroen geven de olie zijn citrusgeur.

Benzoë olie

Benzoë, met zijn harsachtige geur, bevat esters als benzyl benzoaat. Dit heeft een antivirale werking en een zoete bloemengeur. Benzoë is effectief bij blaasontstekingen en huidinfecties.

Kajapoet olie

Kajapoet bevat twee krachtige antiseptische bestanddelen; terpinolen en terpenen. Kajapoet heeft een zoete, doordringende geur.

Antiseptische mengsels

Eerste hulp
Behandel snij- en schaafwondjes met een verkoelend antiseptisch kompres:
2 druppels lavendel olie
6 druppels tea tree olie of niaouli olie
2 druppels tijm olie

Blaasontstekingen
Bij blaasontsteking neem je een warm bad met antiseptische oliën:
2 druppels benzoë olie
2 druppels jeneverbes olie
5 druppels rozemarijn olie

Griep en verkoudheid
Masseer je keel, hals en borst met een mengsel van antivirale etherische oliën:
3 druppels eucalyptus olie
2 druppels lavendel olie
3 druppels rozemarijn olie
30 ml basis olie

Natuurlijke ontsmetting
Om besmetting met griep, verkoudheid én covid te voorkomen, vernevel je een mengsel met onderstaande oliën verdund met 50 ml water:
5 druppels eucalyptus olie
5 druppels citroen olie
3 druppels citroen-eucalyptus olie

Koortslip roll-on
Er zijn verschillende soorten etherische oliën die je goed kunt gebruiken om de klachten van een koortslip te verlichten. De bekendste zijn tea tree, eucalyptus, lavendel en citroen. Meng alle oliën in een kleine glazen maatbeker en giet dit in de roll-on flesjes. Zodra je merkt dat je een koortslip begint te krijgen, begin dan meteen met het aanbrengen van de roll-on. Doe dit meerdere malen oer dag. De olie zorgt ervoor dat je lippen niet uitdrogen.

10 ml jojoba olie
3 druppels tea tree olie
2 druppels citroen olie
2 druppels lavendel olie
leeg 10 ml roll-on flesje

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie