Etherische olie

Aromatherapie voor PMS en menstruatiepijn

aromatherapie bij PMS en mentruatiepijn

Creeër je eigen aromatherapeutische middeltjes tegen de ongemakken en pijn van de menstruatie. Aromatherapie voor PMS en menstruatiepijn kan een goede behandeling zijn tegen de pijn en ongemakken van menstruatie en PMS ( premenstrueel syndroom ) Veel vrouwen hebben maandelijks last van hun menstruatie. Dat kan variëren van fysieke problemen, zoals opgezwollen borsten of een opgezwollen buik, tot emotionele problemen, zoals depressiviteit en prikkelbaarheid.

Kalmerende geuren

Door twee weken voor de menstruatie te baden met zorgvuldig geselecteerde etherische oliën, kun je de ongemakken en pijn verlichten. Een massage met deze oliën kan ook heilzaam zijn. Lavendel en jasmijn olie ontspannen de spieren en zorgen tegelijkertijd voor een opgeruimde geest. Een kruik of buikkompres verlicht de pijn van een gezwollen buik of pijn in de onderrug. Een hele goede olie voor de onderrug is de Litsea (May Chang ) olie

Oliën mengen tegen PMS en menstruatiepijn

Verkrampte spieren
2 druppels citroen of basilicum
5 druppels kamille, lavendel, jeneverbes of cipres
3 druppels jasmijn

Evenwichtige emoties en gelijkmatige menstruatie
2 druppels salie
5 druppels roos-geranium
3 druppels roos

Minder spanning en opgewekt humeur
2 druppels mandarijn
5 druppels lavendel
3 druppels sandelhout

Aromatherapie en massage

Twee weken voor de menstruatie kun je PMS bestrijden met een volledige lichaamsmassage. Gebruik een ontspannende verdunde etherische olie. Masseer zelf je buik met o.a. Scharlei olie , om de spieren in de baarmoeder te ontspannen. Masseer de heupen en onderrug met May chang olie om menstruatiepijn te verlichten. Pas deze technieken toe voor het beste resultaat.

Laat je nek en schouders masseren met kamille en lavendel olie.Dat verzacht prikkelbaarheid en huilerigheid, twee veelvoorkomende symptomen van PMS.

Therapeutische aromabaden

Neem een bad met enkele druppels etherische olie. Dit is een uiterst plezierige behandeling van PMS en menstruatiepijn.

5 a 6 druppels krampstillende olie ( kamille olie) zorgen met het hete water voor ontspannen spieren in buik en onderrug. Rozen en roos-geranium olie zorgen voor een goed humeur.

Tip!

Laat het bad vollopen. Voeg dan 5-6 druppels etherische olie toe. Je kunt de olie ook eerst mengen met 5 ml basis olieZorg voor een warme badkamer en rustige verlichting voor een optimale therapeutische werking. Etherische oliën ontspannen de spieren die4 menstruatiepijn veroorzaken.

Verkwikkende geuren

Brand etherische oliën in een aromabrander of aromadiffuser om lusteloosheid, prikkelbaarheid en depressie tegen te gaan. Gebruik in de dagen voor de menstruatie sinaasappel olie en rozenolie. Je kunt ze zonder risico zowel thuis als op je werk gebruiken om de pijn te verzachten.

Tip!

Vul de luchtverfrisser in je auto ook met etherische oliën. Als je met de trein reist kun je 4-5 druppels op je zakdoek doen om te inhaleren. Ook een aroma inhalator is een mooie oplossing voor onderweg.

Als je tijdens de menstruatie boos of agressief bent, dep dan kamille of lavendel olie met een aromaroller op de hartslagpunten van je polsen. Tevens is de Bachroller voor depressie ook een hele fijne oplossing voor kortdurende noodswings. Lees ook het blog aromatherapie voor depressie voor de nodige tips tijdens deze periodes.

Pijnstillende kompressen

Leg een heet kompres met etherische olie op je buik of onderrug. Dat verlicht de verkrampte spieren.

  • Meng 4-6 druppels etherische olie met 500 ml heet water
  • Leg een schone doek op het water. Die zal de etherische olie opnemen.
  • Wring het overtollige water uit het kompres
  • Breng het kompres aan en ververs het regelmatig

Wikkel voor een goede nachtrust een kruik in een handdoek of gebruik een kruik met een leuk zacht hoesje en sprenkel er enkele druppels citroen olie, lavendel olie en jasmijn olie overheen en leg hem op je buik. Maak een koud kompres met salie olie en kamille olie tegen hoofdpijn.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de Belangrijke veiligheispunten

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie