Etherische olie

Aromatherapie tijdens de overgang

aromatherapie tijdens de overgang

Aromatherapie tijdens de overgang

Gezond eten, veel bewegen en een positieve instelling kunnen overgangsklachten verlichten. Aromatherapie tijdens de overgang dus ook etherische oliën kunnen hierbij helpen.

De overgang is een natuurlijk proces van hormonale veranderingen , waarbij uiteindelijk de menstruatie stopt. De overgang treedt in de meeste gevallen op tussen het 40e en 55e levensjaar en kan vervelende symptomen geven, zoals opvliegers en nachtzweten. Een dalend oestrogeen gehalte kan leiden tot stemmingswisselingen, irritatie, hoofdpijn en depressie. De ernst van de klachten verschilt per vrouw. Veel klachten kunnen evenwel worden verlicht door etherische oliën.

Etherische oliën tegen overgangsklachten

Aromatherapie tijdens de overgang en oliën als scharlei, cipres en roos-geranium bevatten plantenhormonen ( ook wel fytohormonen genoemd ) die veel gelijkenis tonen met de vrouwelijke geslachtshormonen. Fytohormonen herstellen het geestelijke en lichamelijke evenwicht. Melisse en roomse kamille verminderen sterke emotionele schommelingen, ontgiftende citrusoliën als citroen en mandarijn brengen verkoeling bij opvliegers.

Scharlei
Scharlei is een heilzame olie die stress tijdens de overgang vermindert en sombere gevoelens verlicht. Tevens verlicht scharlei hoofdpijn, PMS klachten zoals krampen bij menstruatie, vermoeidheid en overmatige transpiratie.

Cipres
Cipres vermindert opvliegers en vochtophoping en sterkt de voortplantingsorganen waardoor je evenwicht wordt hersteld. Ook helpt Cipres bij een emotionele strijd , ga mee in de stroom van het leven, ontspant zenuwen geeft kracht en troost.

Venkel
De oestrogene werking herstelt de hormoonhuishouding. Venkel wordt ook wel de olie van de vriendschap genoemd omdat de olie zorgt voor acceptatie van dat wat er is en daardoor overtuigd zijn van jezelf.

Roos-geranium
Geranium vermindert stemmingswisselingen en opvliegers. Ook is geranium effectief bij vaginale droogte, iets waar veel vrouwen in de overgang last van hebben. Roos-geranium helpt bij emotionele druk en geestelijke uitputting.

Salie
Salie verbetert mee stemming, herstelt de hormoonhuishouding en bestrijdt overmatige transpiratie. Ook sterkt salie bloedvaten en baarmoeder. Salie geeft vertrouwen in je eigen kracht en helpt bij negatieve invloeden van buitenaf.

Roomse kamille
Kamille vermindert irritaties en stemmingswisselingen. De verzachtende olie combineert goed met Roos-geranium olie en rozenolie. Tevens helpt kamille bij het ontdekken van je eigen levensdoel. Gekwetste gevoelens, de waarheid moet gezegd worden.

Melisse
Deze milde olie ontspant lichaam en geest tijdens de overgang. Melisse is ontspannend voor de vrouw en helpt meer tevreden zijn met haar gevoeligheid en vrouwelijkheid, in de knoop zitten.

Roos
Roos verhoogt je zelfvertrouwen en welzijn en vermindert plotseling opkomende gevoelens van angst en verdriet. Rozen olie zorgt voor de verwerking van emoties, het weglopen voor confrontatie en snel afgewezen voelen. Rozen olie geeft liefde en harmonie. Roos heeft een versterkend effect op de baarmoeder. Masseer je buik met 4 druppels rozen olie, 8 druppels scharlei en 8 druppels bergamot olie om PMS klachten te verminderen.

Massage tijdens de overgang

Klachten als vochtophoping, constipatie en vaginale droogte komen veel voor tijdens de overgang. Gelukkig kun je de klachten verlichten met massages en aromatherapie. Soms masseer je de buik dan weer de dijen en benen. Precies waar je last van hebt.

Lichte maar stevige massage

Deze massage vermindert vochtophoping en bevordert de circulatie tijdens de overgang. Kies warme oliën als zwarte peper om de circulatie te activeren. Ontgiftende oliën als grapefruit of venkel werken goed tegen vochtophoping. Masseer vooral de aangedane gebieden – meestal zijn dit de dijen, benen en voeten- om de lymfedrainage te stimuleren. Een dagelijkse borstelbeurt van de huid bevordert eveneens de circulatie en houd jouw huid zacht en stevig.

Volledige lichaamsmassage

Masseer het hele lichaam met herstellende oliën als scharlei, roos-geranium en roos. Deze verlichten emotionele schommelingen en herstellen het lichamelijk evenwicht. Een bijkomend voordeel is dat massageolie je huid hydrateert en verzorgt.

Verkoelende lichaamssprays en aromarollers

Opvliegers komen tijdens de overgang veel voor. Ze kunnen elk moment toeslaan, wanneer je jezelf uitgeput of geïrriteerd voelt. Houd altijd een verstuiver met water en etherische oliën bij de hand, zodat je tijdens een opvlieger meteen kunt ingrijpen. Een aromaroller biedt uitkomst om even de polsen te rollen of achter de oren.

Voeg 4-5 druppels etherische olie toe aan 20 ml gedistilleerd bronwater. Doe het geheel in een verstuiver. Kies voor een verkoelend mengsel, bijvoorbeeld pepermunt, citroen, roos- geranium of lavendel olie. Verstuif het mengsel over je lichaam en houd daarbij je ogen dicht.

Maak een aroma roller met pepermunt olie. Gebruik 10 ml amandel olie of een andere basis olie en doe daar 5 druppels pepermunt olie in.

Thuis kan een geurig, koud kompres verkoeling brengen. Doe enkele druppels pepermunt olie of roomse kamille olie in koud water, drenk daar een doek in en leg die op je voorhoofd.

Salie olie is helpend bij overmatige transpiratie. Meng een paar druppels salie olie met een basis olie en smeer dit onder je voeten. Ook een voetenbad met salie olie doet wonderen tegen overmatig zweten van de voeten.

Evenwicht en ontspanning
Tijdens de overgang kan een aromatherapie geestelijke en lichamelijke evenwicht brengen. Stress kan tijdens de overgang makkelijk teveel worden. Ontspan lichaam en geest voor het slapen gaan met een warm bad. Meng 3 druppels roos-geranium olie, 3 druppels scharlei olie en 2 druppels grapefruit olie met het badwater.

Aangename gewoonte
Maak je bad tot een ritueel en breng sfeer in je badkamer met geurkaarten en zachte muziek. Voeg troostende, zoetgeurende etherische oliën zoals Litsea ( may Chang )  , roos-geranium , kamille en roos toe aan het warme badwater.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de belangrijke veiligheidspunten.

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie