Etherische olie

Aromatherapie tegen sportblessures

aromatherapie tegen sportblessures en spierpijn

Etherische oliën zijn effectief bij sportblessures. Ze werken pijnstillend en versnellen het genezingsproces. Sporten is gezond. Zowel lichaam als geest vaart er wel bij. Wel verhoogt sporten de kans op blessures, zoals verstuikingen en kneuzingen. Deze worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Je kunt ze voorkomen door je activiteiten op te bouwen.

Eerste hulp met oliën

Aromatherapie is heel effectief bij de behandeling van sportblessures. Een koud aromatisch kompres werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Verrekte spieren ontspannen zich in een bad met verwarmende oliën, waardoor ze sneller genezen. Ook massages met etherische oliën doen wonderen bij pijnlijke of verkrampte spieren.

De beste mengsels bij sportblessures

Voor soepele spieren                   Verstuikingen
2 druppels tijm                                      2 druppels pepermunt
5 druppels rozemarijn                         5 druppels geranium
3 druppels den                                      3 druppels kruidnagel

Ontstekingswerend                     Pijnstillend
2 druppels eucalyptus                        2 druppels duizendblad
5 druppels lavendel                            5 druppels lavendel
3 druppels cederhout                        3 druppels kamille

Sportmassage vooraf
Warm je spieren voor een zware sportoefening op met verwarmende oliën om het risico op blessures te verkleinen. Kies een neutrale basisolie ( amandel olie) Vermeng 15-20 druppels etherische olie met 70 ml basisolie. Kies verwarmende oliën als gember en rozemarijn en vermeng die met oliën die de luchtwegen vrijmaken (pepermunt, eucalyptus) en oliën die de bloedsomloop stimuleren ( geranium, palmarosa) Masseer de olie stevig in je huid, vooral bij de spieren die je het zwaarst belast.

Genezende omslagen
Een aromatische klei-omslag biedt verlichting bij kneuzing, verstuiking en verrekking. Een effectief eerstehulpverlening middel bij lichte blessures. Vermeng 25 gram groene klei met een kleine hoeveelheid heet water tot een dikke stroperige pasta. Voeg 5-6 druppels etherische olie toe en roer die zorgvuldig door de pasta. Breng het warme kompres aan op de blessure en omwikkel hem met verbandgaas of een doek.

Genezende zalven
Bereid je eigen aroma-therapeutische zalf voor de behandeling van sportblessures Koop een neutrale basiscrème of zalf en vermeng deze etherische oliën. (20 druppels op 70 g crème). Bewaar het mengsel in kleine potjes op een koele donkere plek.

Heilzame calendula
Calendula crème is een ideale basiscrème. De verkoelende ontstekingswerkende werking van calendula wordt versterkt door etherische oliën. Je kunt zelf calendula zalf maken;

Smelt 25 gr. vaseline en voeg daar 25 gr. verse goudsbloem-blaadjes aan toe. Laat het mengsel al roerend 15 minuten koken. Zeef het en voeg er 6 a 7 druppels etherische olie aan toe. Bewaar het afgekoelde mengsel in kleine gedestilleerde potjes. Breng de zalf aan op verstuikingen en kneuzingen.

Aromatherapeutische kompressen
Aromatherapeutische kompressen vormen een probaat middel bij sportblessures als kneuzingen en verstuikingen. Een kompres stilt de pijn, zeker in combinatie met verkoelende, ontstekingswerkende oliën als lavendel en kamille.

Koud en warm
Vul een bak met koud water en 4-5 druppels etherische oliën. Drenk een katoenen lap in het water. Wring hem uit en leg hem op de pijnlijke plek. Maak op dezelfde manier een warmwaterkompres en wissel koude en warme kompressen af.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!

Als je niet gewend bent met het gebruik van etherische oliën lees dan eerst de belangrijke veiligheidspunten.

Alle oliën bevatten slechts één ingrediënt, zijn zonder toevoegingen en zoveel mogelijk biologisch.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie