Etherische olie

Alles over kamille olie in één blog

Kamille olie

Een blog volledig over de etherische kamille olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is etherische kamille olie?

Etherische kamille olie wordt gewonnen uit het verse of gedroogde plant van de kamille struik. Hoe? Door middel van stoomdestillatie! Afhankelijk van het soort kruid, (vers of gedroogd) en de kwaliteit is 85 kilo bloeiend kruid nodig voor 1 kilo palmarosa olie (olie tot plant verhouding: 1,7%). Roomse kamille is speciaal omdat het van alle oliën het hoogste percentage rustgevende esters bevat.

Hoe ruikt kamille olie?

De intense geur is warm, zoet en licht fruitig met een ondertoon die doet denken aan thee. De geur van roomse kamille is meer uitgesprokener dan blauwe of Marokkaanse kamille , zoeter en milder waardoor hij geschikter is voor kinderen en bovendien beter voor de gevoelige huid. Daarnaast lijken  de bloemen van de Roomse kamille op madeliefjes en zijn echter  kleiner en anderzijds is het een bodembedekker.

Wat zijn de actieve bestanddelen van kamille olie?

Ten eerste; Chamazuleen: Dit bestanddeel ontbreekt in de plant, maar ontstaat tijdens stoomdestillatie bij het winnen van de olie. Het heeft kalmerende en ontstekingswerende eigenschappen en bestrijdt ziekmakende bacteriën.
Ten tweede; Esters: Roomse kamille is rijk aan kalmerende esters en heeft het hoogst aantal percentages.
Ten derde; Sesquiterpenen en oxiden: Echte kamille is juist rijk aan verzachtende sequisterpenen en oxiden.

Etherische olie kamille eigenschappen:

• Ontstekingsremmend
• Sterk ontkrampend
• Veelzijdig en makkelijk te combineren (bijv. met dennen, cederhout, roos-geranium, jasmijn, my chang, lavendel,  )
• Zacht voor baby en kind-huid
• Ontspannend en kalmerend
* Anti allergisch
* Pijn verdovend
* Wondgenezend
* Angstverminderend

7  voordelen van kamille etherische olie:

1. Bevordert ontspanning
2. Verzorgd huidirritaties
3. Verminderd een jeukende huid door bijv.een verbrande huid
4. Vermindert slapeloosheid
5. Vermindert spierspanningshoofdpijn
6. Vermindert stress
7. Vermindert zenuwpijn

Waar wordt kamille olie het meest voor gebruikt?

Allereerst wordt kamille olie veruit het meest ingezet bij slapeloosheid, stress en onrust in situaties die te veel zijn geworden voor lijf en geest. Daarnaast is kamille olie ook zeer geschikt voor baby’s doorkomende tandjes.

Etherische kamille olie kopen

Hoe kamille etherische olie te gebruiken?

Bij droge of gebarsten lippen: Maak een mengsel van 4 druppels kamille, 1 druppel lavendel, 3 druppels roos-geranium olie met 15 ml Jojoba olie. 
Bij angst en stress: met een inhaler, aroma hanger of aroma diffuser.
Bij spierpijn na het sporten: Maak een mengsel van 35 ml zoete amandel olie en 3 druppels kamille en 2 druppels kruidnagel
Tegen luchtweg infecties: Maak een mengsel van 4 druppels palmarosa, 3 druppels niaouli in een aroma diffuser
Beter slapen: druppel wat kamille olie op een aromasteen of hoofdkussen voor het slapen gaan.  
 

Bij welk chakra past kamille olie?

Kamille olie stimuleert het tweede chakra, sacraal chakra genoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana Chakra genoemd. Het keelchakra representeert elke vorm van communicatie, waarheid en integriteit. Bij mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen of durven te uiten of mensen die angst hebben hun mening te uiten uit angst anderen te kwetsen, kan er een blokkade optreden in het keelchakra.

Wat is de spirituele betekenis van kamille?

De spirituele energie van Kamille is zeer sterk kalmerend en troostend. Dit geldt voor de Roomse kamille evenals voor de echte kamille. Ze zijn werkzaam op alle niveau’s : om te beginnen op het lichamelijke niveau maar ook het emotionele niveau en tot slot het subtiele niveau.
De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft. Kamille gebruikt men voor het bevorderen van de communicatie. Daarnaast ook zeer nuttig als de waarheid gezegd moet worden, zonder bitterheid en/of boosheid.

Is kamille olie gevaarlijk?

Enkel bij inwendig gebruik. Kamille olie is één van de meest huidvriendelijke oliën binnen de aromatherapie en is compleet veilig voor zowel in een aroma diffuser als uitwendig gebruik. Heb je een gevoelige huid? Dan adviseren we je voor de zekerheid kamille olie te mengen met jojoba olie. Zo heb je er tevens langer plezier van. Krijg je onverhoopt toch last van hoofdpijn of een rode huid? Gebruik dan volgende keer een lagere dosering.

Etherische kamille olie kopen

 Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar kamille olie van:

stichting aroma therapie of roomsekamilleoliewiki

Geef een reactie