Etherische olie

Alles over etherische Tijm olie in één blog!

Tijm plant

Alles over etherische Tijm olie in één blog!

Een blog volledig over de etherische tijm olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is etherische tijm olie?
Etherische tijm olie wordt gewonnen uit het kleine dwergstruikje tijm. Hoe? Door middel van stoomdestillatie van het bloeiend kruid! Afhankelijk van het soort tijm en de kwaliteit is tussen de 120 en 330 kilo nodig voor 1 kilo tijm olie (olie tot plant verhouding: 0,3 – 0,8%). De tijm plant omvat wel 350 verschillende soorten. De enige echte tijm soort is de ( Thymus Vulgaris )

Hoe ruikt tijm olie?
Tijm olie ruikt uiteraard naar de tijm plant zelf. De karakteristieken geuren zijn; kruidig zoet met een frisse ondertoon van citroen en lijkt enigszins op lavendel. Ga je tijm olie gebruiken? Let op. Hij heeft een vrij sterke ‘geur’, je hebt dus minder essentiële druppels nodig in verhouding tot andere etherische oliën. Tijm olie is te onderscheiden in verschillende chemotypen (CT). Afhankelijk van klimaat, groeiplaats, bodemsoort e.d. kunnen ze een verschillende werking hebben. 

Etherische olie tijm eigenschappen:
• Antiseptisch (ontsmettend, bacterie-, schimmel- en virusdodend)
• Ontspannend
• Veelzijdig en makkelijk te combineren (bijv. met lavendel, tea tree, niaouli, rozemarijn, citrusoliën)
• Krampstillend
• Licht pijnstillende werking
* Opbeurend
* Concentratiebevorderend
* Stimulerend
* Slijmoplossend

5 voordelen van tijm etherische olie:
1. Vermindert voetschimmel, zwemmerseczeem en schimmelnagels
2. Krachtig inhaleer mengsel d.m.v. niaouli olie
3. Bevordert genezingsproces van huid (bij acne, wratten, geïnfecteerde wonden, psoriasis).
4. Versterkt het immuunsysteem
5. Zenuw tonicum pijnuitputting, vermoeidheid, verdriet en onrustige slaap

Waar wordt tijmolie het meest voor gebruikt?
Tijmolie wordt veruit het meest ingezet bij luchtweginfecties, bronchitis, hoest, kinkhoest, astma. Maar tijm olie is ook een prima olie om in te zetten bij stress, uitputting, vermoeidheid en kortdurende depressie.

Etherische tijm olie kopen

Hoe tijm etherische olie te gebruiken?

Bij kortdurende depressie: verdamp 6-8 druppels in een aromadiffuser
Bij vermoeidheid, stress, onrustige slaap: d.m.v. een massage met een basis olie
Bij vastzittende hoest en luchtwegklachten: d.m.v. stomen met 3-5 druppels in een kom warm water 
Relaxen in bad: 5-10 druppels in het water (pas na het vullen van het bad)
Verzachtende massage van de voeten: masseer je voeten met een mengsel van 3 druppels tijm, 4 druppels lavendel, 4 druppels rozemarijn en 35 ml zoete amandelolie
Stimulerende sport olie: Maak een reukverdrijvende lichaamsolie voor het sporten met 3 druppels tijm, 5 druppels mandarijn , 2 druppels dennen olie en 30 ml amandelolie
Eerste hulp op vakantie: insectenverdrijver, meng 8 druppels tijm, 8 druppels citroen olie en 30 ml water in een spray flesje en verjaag muggen uit je tent. Ben je eenmaal toch gestoken? Desinfecteer insectenbeten met een mengsel van 50 ml water met 4 druppels tijm, 2 druppels lavendel, 1 druppel eucalyptus en 3 druppels tea tree olie.


Bij welk chakra past tijm olie?
Tijm olie stimuleert het derde chakra, de zonnevlechtchakra, ook wel manipura genoemd,  net als bergamot,citroen, roos-geranium, lavendel, rozemarijn en sandelhout olie. Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht horen bij dit chakra. Het representeert ook de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken; dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnevlecht chakra is gebaat bij zonnige, versterkende en rustgevende geuren. Tijmolie heeft dus een positief effect op je spiritualiteit.

Wat is de spirituele betekenis van tijm?
Tijm hangt samen met het element vuur. Tijm stond in veel oude culturen voor moed en kracht. De Grieken brandden tijm en wierook in hun tempels bij de aanbidding van hun goden. Volgens hen ontkiemde tijm op de plek waar Helena van Troje haar tranen vergoot. De Romeinen baadden in tijmwater voor deugd, kracht en zuiverheid. In de middeleeuwen vereerden strijdende ridders tijm. Jonkvrouwen borduurden tijmpatronen en gaven tijmtakjes als blijk van liefde aan hun favoriete ridders.

Is tijmolie gevaarlijk?
Enkel bij inwendig gebruik. Tijm olie is compleet veilig voor zowel in een aroma diffuser als uitwendig gebruik. Tijm met thymol is bijvoorbeeld een zeer sterke variant en daarom niet voor iedereen geschikt. Tijm olie wordt afgeraden bij zwangerschap en hoge bloeddruk. Tijm olie is niet geschikt voor jonge kinderen. Heb je een gevoelige huid? Dan adviseren we je voor de zekerheid lavendelolie te mengen met jojoba olie. Zo heb je er tevens langer plezier van. Krijg je onverhoopt toch last van hoofdpijn of een rode huid? Gebruik dan volgende keer een lagere dosering.

Etherische tijm olie kopen

Verschillen en overeenkomsten tussen tijm olie en tea tree olie.

Het verschil tussen tea tree (theeboom) olie en tijm olie: Tijm olie is slijmoplossend en tea tree niet echter zijn ze allebei goed tegen luchtweginfecties
De overeenkomsten: Ze kunnen allebei antibacterieel, schimmeldodend en ontstekingsremmend.

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar tijmolie van:

stichting aroma therapie of tijmolie wiki.

Geef een reactie