Etherische olie

Alles over etherische Salie olie in één blog!

Alles over etherische Salie olie in één blog!

Alles over etherische Salie olie in één blog!

Een blog volledig over de etherische salie olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is etherische salie olie?
Etherische Salie olie wordt gewonnen uit de salieplant. Hoe? Door middel van stoomdestillatie van de bloeiende toppen of bladeren! Afhankelijk van het soort salie en de kwaliteit is tussen de 50 en 100 kilo plantenmateriaal nodig voor 1 kilo salie olie (olie tot plant verhouding: 1 – 2%).

Hoe ruikt salie olie?
Salie olie ruikt uiteraard naar de salie plant zelf. De karakteristieken geuren zijn; krachtig, fris, kruidig met een ondertoon van kamfer. Salie wordt verwerkt in frisse en kruidige heren-geuren en wordt gekenmerkt als topnoot. Ga je salie olie gebruiken? Let op. Hij heeft een vrij sterke ‘geur’, je hebt dus minder essentiële druppels nodig in verhouding tot andere etherische oliën.

Etherische olie salie eigenschappen:
• Bloedzuiverend
• Zweetregulerend, reukverdrijvend
• Veelzijdig en makkelijk te combineren (bijv. met lavendel, rozemarijn, citroen, sinaasappel en mandarijn olie).
• Anti- bacterieel
• Hormoon regulerend
* Sterkt het immuunsysteem en zenuwstelsel

5 voordelen van lavendel etherische olie:
1. Verdrijft depressie en nerveuze spanning
2. Reguleert overgangsklachten zoals opvliegers en overmatig transpireren door massage
3. Geeft energie bij burn-out klachten
4. Verhelpt hardnekkige luchtweginfecties
5. Vermindert ontstoken tandvlees en blaren in de mond

Waar wordt salieolie het meest voor gebruikt?
Salieolie wordt veruit het meest ingezet als  bacterie dodend, antivirale en schimmeldodende olie. Verder wordt etherische salie  olie met name gebruikt om depressies en nerveuze spanningen te verminderen. Als hormoon regulator doet de salie olie het ook goed.

Etherische salielolie kopen

Hoe salie etherische olie te gebruiken?

Bij opvliegers en overmatig transpireren: mengen met 5 druppels roos-geranium, 3 druppels salie olie en basis olie, op de voetzolen aanbrengen
Bij PMS klachten: 3 druppels salie en lavendel olie in een kom warm water, maak een kompres en leg dit op de onderbuik
Masseer keel, borst en rug bij kriebelhoest en keelpijn: meng 3 druppels salie, 4 druppels rozemarijn, 2 druppels pepermunt en 25 ml basis olie
Voetenbad bij overmatig zweten en opvliegers : 5-10 druppels in het water (pas na het vullen van het bad)
Bij ontstoken tandvlees: spoelen met 1 druppel salie in wat water max. 3 x daags
Maak je eigen deodorant: 8 druppels salie, 6 druppels tijm en 5 druppels pepermunt en 70 ml basis olie mengen


Bij welk chakra past salie olie?
Salie olie stimuleert het vijfde chakra, het keel chakra, ook wel ‘vishuddi’ genoemd en bevindt zich rond de nekwervels en het strottenhoofd. Dit chakra wordt geassocieerd met de kleur blauw en gaat over (zelf)expressie, communicatie en uiting van emoties.Het keelchakra is het kanaal van expressie. Ook tea tree, eucalyptus en sandelhout olie stimuleren het keel chakra

Wat is de spirituele betekenis van salie?
Salie heeft geneeskrachtige eigenschappen en is wereldwijd een symbool van zuiverheid, genezing en eeuwig leven. Salie zou verdriet verminderen en wordt daarom wel op graven van overledenen geplant. Een saliestruik geeft informatie over je financiën. Tiert hij welig, dan staat u voorspoed te wachten, laat hij zijn takken hangen, voorspeld hij een rode bankrekening. Volgens een oud gebruik moeten pas getrouwde stellen salie in hun tuin planten. Bloeit de struik, dan zwaait de vrouw de scepter in het huwelijk.

Is salieolie gevaarlijk?
Enkel bij inwendig gebruik. Salie olie is compleet veilig voor zowel in een aroma diffuser als uitwendig gebruik door te mengen met een neutrale basis olie. Vermijd salie olie echter bij epilepsie en zwangerschap omdat salie olie de stof thujon, cineolen en kamfer bevat. Deze stoffen zijn pijnstillend en kalmerend maar kunnen ook giftig zijn.

Heb je een gevoelige huid? Dan adviseren we je voor de zekerheid salie olie te mengen met jojoba olie. Zo heb je er tevens langer plezier van. Krijg je onverhoopt toch last van hoofdpijn of een rode huid? Gebruik dan volgende keer een lagere dosering.

Etherische salieolie kopen

Verschillen en overeenkomsten tussen salie olie en lavendel olie.
Het verschil tussen salie olie en lavendel olie is dat salie olie sterk, kruidig en verhelderend is terwijl lavendel zacht, kalmerend is en een zoete, houtachtige geur heeft.
De overeenkomsten: Ze kunnen allebei menstruatie klachten verminderen. 

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar salie olie van:

stichting aroma therapie of salieolie wiki.

Geef een reactie