Etherische olie

Alles over etherische Pepermunt olie in één blog!

pepermunt olie

Alles over etherische Pepermunt olie in één blog!

Een blog volledig over de etherische pepermunt olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is etherische Pepermunt olie?
Etherische pepermuntolie Mentha Piperita, wordt gewonnen uit een kruising van 2 pepermunt planten. Namelijk kruizemunt en de spearmint ( spicata ) Hoe? Door middel van stoomdestillatie van de bladeren ! Afhankelijk van het soort pepermunt en de kwaliteit is tussen de 100 en 200 kilo nodig voor 1 kilo pepermunt olie (olie tot plant verhouding: 0,5 – 1%).

Hoe ruikt pepermunt olie?
Pepermunt olie ruikt uiteraard naar de pepermunt zelf. De karakteristieken geuren zijn; sterk, fris, mint-achtig, koel, iets scherp en lichtzoet. Ga je pepermunt olie gebruiken? Let op. Hij heeft een vrij sterke ‘geur’, je hebt dus minder essentiële druppels nodig in verhouding tot andere etherische oliën.

Etherische olie pepermunt eigenschappen:
* Bacteriedodend, licht schimmel- en virus-dodend)
* Anti jeuk, verkoelend
* Veelzijdig en makkelijk te combineren  cederhout, dennen, eucalyptus, rozemarijn, lavendel, sinaasappel en tea tree 
* Krampstillend
* Pijnstillende werking ( hoofdpijn)
* Verhelderend
* Stimulerend
* Huid-herstellend
* Verdrijft muizen en motten
* Reisziekte

5 voordelen van pepermunt etherische olie:
1. Vermindert een koortslip
2. Verbetert concentratievermogen, werkt verhelderend
3. Bevordert genezingsproces van huid (bij insectenbeet en wondjes).
4. Verkoelt de huid en verlicht jeuk ( jeuk aan de neus bij hooikoorts)
5. Werkt pijn-verdovend bij spanningshoofdpijn

Waar wordt pepermuntolie het meest voor gebruikt?
Pepermuntolie wordt veruit het meest ingezet als heerlijke geur die je helpt het hoofd letterlijk koel te houden door bijvoorbeeld hitte van de zon, opvliegers of hoofdpijn bestrijding. Pepermunt olie werkt zelfs sneller dan paracetamol. Breng bij hoofdpijn aan op de slapen en het voorhoofd. Verder wordt etherische pepermunt olie met name gebruikt om jeuk van de huid te stillen of een koortslip te bestrijden door dagelijks de koortslip aan te stippen met pepermunt olie. Tea tree, lavendel en citroen olie werken overigens ook tegen een koortslip.


Etherische pepermuntolie kopen

Hoe pepermunt etherische olie te gebruiken?

Bij wondjes en koortslip: direct plaatselijk en puur aanbrengen. Grotere wondjes? Raadpleeg een arts.
Bij vermoeide voeten: d.m.v. voetbad. 4 druppels pepermunt en roos-geranium met 3 eetlepels badzout
Bij reisziekte: druppel 8 druppels, 2 druppels lavendel met 35 ml amandelolie en breng aan achter de oren en de hals
Bij jeuk van de huid: verdun de pepermuntolie met een basis olie en breng aan op de jeukende plek
Bij hoofdpijn: aanbrengen op de slapen en voorhoofd
Om concentratie te bevorderen: 5-10 druppels pepermunt olie per 100 ml water in aromadiffuser
Bij zweetvoeten: Maak je eigen voetpoeder door 5 druppels lavendel en 3 druppels pepermunt met een ongeparfumeerde talkpoeder te mengen
Bij diaree: maak een kompres. Meng 5 druppels pepermunt, gember en Marjolein olie met heet water. Doordrenk een washandje en leg op de onderbuik
Bij geestelijke vermoeidheid en stress: d.m.v. lichaamsmassage. Meng 4 druppels pepermunt en roos-geranium met 10 druppels rozemarijn olie en 50 ml amandelolie

Bij welk chakra past pepermunt olie?
Pepermunt olie stimuleert het zesde chakra, voorhoofdchakra,  3e oog, of Ajna Chakra genoemd. Ook rozemarijn olie stimuleert het 3e oog. Het voorhoofdchakra heeft ook te maken met het denken, met verstand en inzicht. Een geopend voorhoofdschakra zorgt ervoor dat de beide hersenhelften, ratio en gevoel, harmonieus kunnen samenwerken. Pepermuntolie en rozemarijn olie hebben dus een positief effect op je spiritualiteit.

Wat is de spirituele betekenis van pepermunt olie?
De sterke en frisse geur van pepermunt zou reinigend werken. Soms werd het gebruikt om muren en meubels in te smeren om een ruimte te reinigen en van negatieve invloeden te ontdoen. In de middeleeuwen dacht met dat pepermunt het hart van de man zou verblijden. Slaapkamers werden daarom bestrooid met pepermunt blaadjes. Ook werden ze onder kussens gelegd om goede dromen op te roepen.

Is pepermuntolie gevaarlijk?
Enkel bij inwendig gebruik. Gebruik pepermunt olie nooit in badIn combinatie met warmte werkt de munt sterk verkoelend en kan het leiden tot koude shock. Gebruik niet teveel om irritatie te voorkomen. (we adviseren minder dan 1%), Dit komt door de inhoudsstof menthol. Pepermunt kan de werking van homeopatische middelen negatief beïnvloeden.

Let op! Mogelijke overgevoeligheid bij sommige individuen. Heb je een gevoelige huid dan raden we je aan eerst een ‘patch-test’ te doen (Verdun een aantal druppels e/o eerst in een basiscrème of plantaardige draagolie) voor gebruik. Zoals met bijna alle etherische oliën, niet puur of onverdund op de huid- en niet inwendig gebruiken!


Etherische pepermuntolie kopen

Verschillen en overeenkomsten tussen pepermunt olie en dennen olie.
Het verschil tussen dennen olie heeft zijn sterkste werking via verdamping en is veilig in bad te gebruiken in  tegenstelling tot pepermunt.
En de overeenkomsten: Ze zijn allebei schimmeldodend en allebei eetbaar ( pijnboom pitten en pepermunt blaadjes)

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar pepermunt olie van

stichting aroma therapie of pepermuntolie wiki.

Geef een reactie