Etherische olie

Alles over etherische Eucalyptus olie in één blog!

eucalyptus radiata

Alles over etherische eucalyptus olie in één blog!

Een blog volledig over de etherische Eucalyptus olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder.

Wat is etherische Eucalyptus olie?

Etherische Eucalyptus olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Eucalyptusplant. Hoe? Door middel van stoomdestillatie! Afhankelijk van het soort Eucalyptus en de kwaliteit is tussen de 60 kilo bladeren nodig voor 1 kilo Eucalyptus olie. De opbrengst is tussen de 1,8 en 2% .

Hoe ruikt Eucalyptus olie? 

Eucalyptus olie heeft een scherpe kamferachtige geur. De karakteristieken geuren zijn; sterk fris met een zoete ondertoon. Ga je Eucalyptus olie gebruiken? Let op! Eucalyptus Globulus heeft een vrij sterke ‘geur’, je hebt dus minder essentiële druppels nodig in verhouding tot andere etherische oliën. Eucalyptus radiata van Jiva is mild en één van de zachtste oliën en zelfs voor jonge kinderen geschikt. Eucalyptus Globulus is sterker bacterie-dodend en de Eucalyptus Radiata is sterker antiviraal.

Etherische olie Eucalyptus eigenschappen:

• antibacterieel  (ontsmettend, bacterie-, schimmel- en virusdodend)
• antireumatisch
• ontstekingsremmend
• pijnverdovend
• luchtzuiverend

5 voordelen van Eucalyptus etherische olie:

1. verlichtend, opwekkend

2. concentratie bevorderend

3. slijmoplossend

4. stimuleert het zenuwstelsel

 

Waar wordt Eucalyptus het meest voor gebruikt?

Eucalyptus olie wordt veruit het meest ingezet bij verkoudheidsklachten en infecties en ontstekingen van o.a. het  ademhalingskanaal. Verder wordt etherische eucalyptus olie met name gebruikt om lusteloosheid en negatieve gedachten te verminderen. Het is een uitstekende olie voor verdamping in een aroma diffuser en werkt op die manier antiviraal en antibacterieel.

Etherische eucalyptus olie kopen

Hoe Eucalyptus etherische olie te gebruiken?

Bij blaasontsteking: masseren van de onderrug, onderbuik en heupen met 5 druppels eucalyptus en 4 druppels neroli
Bij verstopte neus: Stoombad, voeg  3 druppels eucalyptus, citroen en dennen olie toe aan een kom met heet water
Ontspannen douchen: druppel 5-10 druppels op de vloer.
Relaxen in bad: 5-10 druppels in het water (pas na het vullen van het bad)
Bij verstuikte enkel: maak een kompres met 3 druppels eucalyptus olie en 6 druppels lavendel olie
Frisse kleding in kasten: 5-10 druppels eucalyptus olie op een zakdoek in de kast leggen
Bij zonverbranding: Maak een kompres met 4 druppels eucalyptus olie en leg dit op de verbrande huid

 

Bij welk chakra past Eucalyptus olie?

Eucalyptus olie stimuleert het vijfde chakra, het keel chakra, ook wel ‘vishuddi’ genoemd en bevindt zich rond de nekwervels en het strottenhoofd. Dit chakra wordt geassocieerd met de kleur blauw en gaat over (zelf)expressie, communicatie en uiting van emoties.genoemd. Het keelchakra is het kanaal van expressie.

Wat is de spirituele betekenis van Eucalyptus ? 

Voor de Aboriginals heeft de Eucalyptus een heilige betekenis. Volgens hen vertegenwoordigt hij de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel. In de spirituele wereld heeft de Eucalyptus een zuiverende betekenis. Negatieve energieën verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.

Is Eucalyptus olie goed te mengen met andere oliën?

Je kunt eucalyptus goed mengen met bijvoorbeeld citrus, dennenolie,  lavendel, lemongrass, pepermunt of niaouli.  Ze maken de eucalyptus-oliën zachter, maar versterken ook de werking. Meng 5 druppels eucalyptus olie, 5 druppels dennen olie, 10 druppels lavendel olie met 70 ml zoete amandelolie en smeer dit overdag op uw borst ter verlichting van luchtweginfecties.

Is Eucalyptus olie gevaarlijk?

Enkel bij inwendig gebruik. Eucalyptus olie is compleet veilig voor zowel in een aroma diffuser als uitwendig gebruik. Heb je een gevoelige huid? Wij adviseren altijd de eucalyptus olie te mengen met jojoba olie. Zo heb je er tevens langer plezier van. Krijg je onverhoopt toch last van hoofdpijn of een rode huid? Gebruik dan volgende keer een lagere dosering.

Etherische eucalyptus olie kopen

Verschillen en overeenkomsten tussen eucalyptus olie en dennennaalden olie.

Het verschil tussen dennennaalden olie en eucalyptus olie is vooral de geur. Dennenolie heeft een frisse pittige harsachtige geur, Eucalyptus olie is kamferachtig met een zoete ondertoon. Allebei de oliën stimuleren het immuun systeem en bestrijden verkoudheid.

En de overeenkomsten:

  • negatieve gedachten
  • opwekkend, stimulerend
  • geeft energie
  • slijmoplossend
  • spierpijn
  • desinfecteert de ruimte

 

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar eucalyptus-olie van stichting aroma therapie of eucalyptus olie wiki.

 

Related Posts

Geef een reactie