Etherische olie

Alles over etherische Bergamot olie in één blog!

Alles over etherische Bergamot olie in één blog

Alles over etherische bergamot olie in één blog!

Een blog volledig over de etherische bergamot olie? Jazeker! De essentiële olie heeft je namelijk ontzettend veel te bieden. Wat precies en hoe je dat bereikt? Dat lees je hieronder. 

Wat is etherische bergamot olie?
Etherische bergamot olie wordt gewonnen uit de bijna rijpe geelgroene citrusvrucht van de bergamot boom. Hoe? Door middel van koude persing! Er is 200 kilo verse schillen nodig voor 1 kilo bergamot olie (olie opbrengst : 0,5 % ) De olie kan ook gewonnen worden d.m.v. stoomdestillatie van de bladeren van de bergamot boom.  Deze olie wordt vooral gebruikt bij depressie, stress en slaapstoornissen d.m.v. verstuiven. Door de typische geur is Bergamot ook in de parfumindustrie geliefd. (Eau de Cologne).

Hoe ruikt bergamot olie?
Bergamot heeft een sprankelende en vrolijke geuren ruikt minder zuur dan een citroen. Bergamot olie wordt gewaardeerd om zijn fruitige citrus geur met een houtige ondertoon en licht peperig kruidig accent. Ga je bergamot olie gebruiken? Let op. Hij heeft een vrij sterke ‘geur’, je hebt dus minder essentiële druppels nodig in verhouding tot andere etherische oliën.

Etherische olie bergamot eigenschappen:
• ontstekingsremmend 
• Bloeddrukverlagend
• Veelzijdig en makkelijk te combineren (bijv. met lavendel, rozemarijn olie).
• Wondhelend
• Zuiverend
* Krampstillend
* Concentratieverhogend

5 voordelen van bergamot etherische olie:
1. Vermindert depressie en stress.
2. Ontspannend bij nervositeit
3. Verlichtend bij insectenbeet
4. Eetlustopwekkend
5. Zorgt voor evenwicht en doortastendheid

Waar wordt bergamot olie het meest voor gebruikt?
Bergamot olie wordt veruit het meest ingezet om zijn oppeppende en stimulerende eigenschappen. Verder wordt etherische bergamot olie met name gebruikt om depressie en stress te verminderen.

Etherische bergamot olie kopen

Hoe bergamot etherische olie te gebruiken?

Bij reisziekte: maak een kompres met een paar druppeltjes bergamot olie en eventueel een paar druppeltjes pepermunt olie.
Bij depressie en stress: met een inhaler, aroma hanger of aroma diffuser.
Verkoelend bij warm weer: meng 50 ml zoete amandelolie met 5 druppels bergamot, tijm, citroen, met 3 druppels nerolie en 1 druppel rozemarijn olie en masseer op de armen en buik
Relaxen in bad: 5-10 druppels in het water (pas na het vullen van het bad)
Concentratie verhogen: druppel een mengsel van bergamot olie, lavendel olie en grapefruit olie op een zakdoek . Draag de zakdoek in een borstzakje
Bij puistjes  verdun 5 druppels bergamot en 5 druppels tijm met een eetlepel druivenpit olie en breng dit dagelijks aan op de huid. 

Bij welk chakra past bergamot olie?
Bergamot olie stimuleert het vierde chakra, het hart chakra, ook wel Anahata  chakra genoemd. Anahata betekent “ongedeerd of ongeschonden”en wordt geassocieerd met de groene kleur. Het wordt gekenmerkt door de lotusbloem met twaalf blaadjes. Het hartchakra staat in verbinding met het centrum van jouw liefde. Zowel de liefde die van jou uitgaat naar anderen, als de liefde voor jouzelf kun je ervaren als een hartchakra meditatie. De levensgebieden die je aan dit chakra kunt koppelen zijn onder andere relaties, toewijding en intimiteit. Bergamot olie heeft dus een positief effect op je spiritualiteit.

Wat is de spirituele betekenis van bergamot?
Bergamot hangt samen met het element lucht. Het helpt je het contact met de kosmos te herstellen, sterker te communiceren met alles om je heen en balans te vinden. Bergamot wordt ook als smaakmaker gebruikt in earl grey thee. Er bestaat geen earl grey thee zonder bergamot.

Is bergamot olie gevaarlijk?
Enkel bij inwendig gebruik is bergamot olie niet veilig maar is compleet veilig voor zowel in een aroma diffuser als uitwendig gebruik door verdunning met een basis olie. Bergamot olie wordt afgeraden bij zwangerschap. In combinatie met blootstelling aan de zon kan bergamotolie een hardnekkige en onregelmatige, bruine pigmentverkleuring veroorzaken!

Heb je een gevoelige huid? Dan adviseren we je voor de zekerheid lavendelolie te mengen met jojoba olie. Zo heb je er tevens langer plezier van. Krijg je onverhoopt toch last van hoofd of een rode huid? Gebruik dan volgende keer een lagere dosering.

Etherische bergamot olie kopen

Verschillen en overeenkomsten tussen lavendelolie en bergamot olie.
Het verschil tussen bergamot olie en lavendel olie is dat lavendel rustgevend is en je slaperig maakt en bergamot maakt rustig maar is juist een oppepper
En de overeenkomsten: Lavendel versterkt de werking van andere oliën net als de bergamot olie.

Meer weten? Bekijk de onderzoeken naar bergamot olie van:

stichting aroma therapie of bergamotolie wiki.

Geef een reactie